Att bryta destruktiva beteenden

//Att bryta destruktiva beteenden

Att bryta destruktiva beteenden

Många, många fler än vi kan föreställa oss, bär på nedbrytande sidor som vi tar med in i relationer. Det kan vara allt från olika typer av missbruk till för stort kontrollbehov, lögner, förminskande av oss själva, ilska, stark bekräftelsehunger, svartsjuka m.m.

Vi har alla icke smickrande delar i våra personligheter som vi behöver lära att förhålla oss till. Vi kan släta över, skylla på uppväxten, andra, otur, konspirationsteorier, himlakropparnas läge, exet m.m. Kruxet är att det berövar oss personlig makt.

Destruktiva drag är allt sådant som berövar oss värdigheten inför vår egen person – det som bryter sönder närheten till en partner, barnen, vänner och familj.

Det handlar inte om att vi skall vara perfekt felfria, utan någorlunda tillfredsställda när vi står där framför spegeln och borstar tänderna, knäpper igen knapparna på ytterkläderna, tittar ut genom bilrutan, dagdrömmer om framtiden eller vad vi nu gör.

Några förslag:

 1. Erkänn inför dig själv att det finns ett problem. Det vi blundar för går inte att förändra.
 2. Förstå det destruktiva – dess orsaker, vad det gör med dig och dina relationer. VAD I DIG ÄR DET DU BEHÖVER JOBBA MED?
 3. Fastna inte i överanalyserande och skuld. Det är lätt att vända ut och in på allt och försöka hitta syndabockar.
 4. Hur ser bortförklaringarna ut? ”Jag är ok! Du överdriver! Det ordnar sig bara jag… Om hon inte sårat mig så hade allt varit annorlunda…Jag har ändå redan ställt till det för mycket.”
 5. VAD är det du vill slippa känna? Destruktiva drag används ofta för att täcka över någonting sårbart på insidan. Vad i ditt liv, är det du inte vill att andra skall se?
 6. Hitta en oemotståndlig anledning till att vilja förändra och släppa taget om det som förstör ditt liv. Hur vill du att andra skall minnas dig när du en dag checkar ut från det här livet? Vilka spår lämnade du i sanden?
 7. Föreställ dig att du sitter bredvid ditt barn (eller barnet du ännu inte fått) och hon eller han ber dig om råd – vad skulle du säga? Vad vill du att pojken eller flickan skall se i dina ögon?
 8. Hur vill du känna dig i kroppen? Vem vill du vara i relationer? Ställ frågor till dig själv och skriv ned svaren.
 9. Ta på ett par träningsskor – ut och spring eller gå – ta med dig EN fråga som du upprepar under hela träningsrundan: VAD ÄR DET ATT VARA SANN MOT SIG SJÄLV? Håll fast vid frågan, hur andfådd du än är.
 10. Försonas med att nederlag på vägen är en del i processen att bli en mer hel person. Var förlåtande, borsta av dig och res dig upp igen. Och igen.

Jag önskar dig en skön kväll och kom ihåg att nya glädjeämnen kommer att ta plats i ditt liv.

Bryt dina destruktiva beteenden – webinar tisdagen den 6 augusti klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach

By |2019-08-02T19:16:39+02:00augusti 2, 2019|Blogg|2 Comments

2 Comments

 1. Tina 3 augusti, 2019 at 09:16 - Reply

  Vilka bra frågor att ställa mig själv, riktiga redskap. Tack!
  Tycker om att du ger så matnyttiga råd som leder bort från ältandet som finns ändå förstås, men byter fokuset till mig själv och framåt.

 2. Mattias 18 oktober, 2019 at 19:57 - Reply

  Jag har sårat så många och jag har precis förlorat den jag älskar så fruktansvärt mycket.
  Jag har ångest och dricker alldeles för mycket (alkoholist).
  Jag har vetat länge att jag borde söka hjälp för att må bättre men hittat ursäkter på ursäkter, för mig själv och framför allt min partner som lämnat mig.
  Alkoholen förstörde tillslut vårt förhållande och jag är en ännu mer trasig människa nu.
  Hon skickade mig den här länken för ett tag sedan och jag tog inte åt mig den ordentligt.
  Jag har läst den flera gånger och jag kan inte sluta gråta….så trött och arg på att svika alla som jag bryr mig om.
  Tack för att du finns och delar med dig.

Leave A Comment

X