Därför blir du tillmötesgående gentemot narcissisten

//Därför blir du tillmötesgående gentemot narcissisten

Därför blir du tillmötesgående gentemot narcissisten

Föreställ dig en kvinna eller man med hög social status; talets gåva, charmig, välutbildad, karismatisk, artig, inkännande (inte detsamma som medkännande) och attraktiv. Vad kan gå fel?

Mycket!

Ovanstående i kombination med lätt uttråkad, patologiskt bekräftelsebehov, oförmåga att ta ett nej och hålla sig till sanningen, likgiltig inför regler och dina emotionella gränser. Och något av det värsta: empatilöshet!

Kvinnan berättar: ”han charmade kvinnorna under vårt samarbetssamtal! Han sa allt det som de ville höra. För barnens bästa…vill att vi ska ha en bra dialog…tråkigt att det har blivit så här…Jag däremot; framstod säkert som bitter och icke samarbetsvillig.”

Hur kommunicerar vi med någon som är ointresserad av samarbete? Som helt och hållet styrs av ett gigantiskt ego, saknar normala spärrar och som kan slå på ”den kloke och empatiske” när situationen kräver det.

Vi är rädda för att i andras ögon framstå som obalanserade, hysteriska, överkänsliga och ointelligenta. Så vi fryser till is inombords, finner inte de rätta orden, skarpa argumenten och lugnet som skulle vara så välbehövligt.

Våra kroppar invaderas av stresshormoner som kortisol, adrenalin och noradrenalin. Pulsen går upp och vi förlorar oss själva i suddiga tankar.

Narcissisten har inte det problemet då hon/han inte alls känner på samma sätt som du. Inte i närheten! De kan förhålla sig lugna i pressade situationer eftersom de är avstängningens mästare och därmed verkar vara grundade. Men det är ett skådespel! Ett skickligt utfört sådant!

Du vill vara snäll, tillmötesgående och flexibel för att inte väcka härskaren som plötsligt kan ställa sig mitt framför dig. Du vill till varje pris undvika konfrontation för att slippa de snabba ytliga andetagen, pulsen som rusar uppåt och trycket vid tinningarna. Jag vet hur det känns!

När vi börjar vinna insikter över hur det narcissistiska giftet fungerar, skaffar vi ett bättre emotionellt/kognitivt immunförsvar. Det är extremt smärtsamt att behöva ha med dessa människor att göra och jag känner med dig. Det finns stigar att gå framåt på, men vi behöver varandras händer när vi faller.

Så lämnar du en narcissist – webinar söndagen den 22/3. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach

By |2020-03-19T20:32:08+01:00mars 16, 2020|Blogg|5 Comments

5 Comments

 1. Wiveka 16 mars, 2020 at 20:55 - Reply

  Känner väl igen beteendet. Fick i flera år tillsägelse för hur jag uttryckte mig och vad jag sa och vilket tonfall jag hade. Till sist vågade jag knappt prata. Han ville inte heller lyssna på mig när jag bad om hjälp i hemmet. Antingen började han vissla, gick därifrån eller slog sig på öronen så han slapp höra vad jag sa. Han tog det som att jag gav honom kritik men allt jag ville och behövde var lite hjälp. Han skulle jämt ha beröm för minska lilla, om han diskade var han noga med att säga att nu hade han minsann diskat och det var väl jättebra! Han var väldigt noga med att han skulle må bra, att han skulle ha det bra, inte alls att vi skulle ha och må bra. Oerhört egoistisk människa och har absolut ingen empati. Vägrar att svara på frågor. Han är inte en våldsam man som man ofta läser att narcissister är men tycker han har många drag som narcissist. Ändå är han mitt livs kärlek. Jag älskar honom trots att han har gjort mig väldigt mycket ont. Vet inte hur jag ska kunna släppa honom men vet att jag behöver det. Vi är inte längre gifta men skulle vilja kunna känna kärlek till någon annan men så länge han har plats i mitt hjärta verkar det omöjligt.

 2. Susanne 17 mars, 2020 at 12:05 - Reply

  Exakt så, min Fd chef, kvinnlig sådan betedde sig så, jag föll in exakt i mönstret du beskriver.

 3. Lena 18 mars, 2020 at 15:23 - Reply

  Instämmer med Wiveka. Hur går jag vidare efter 25 år. När vi ses faller jag djupt tillbaka i en stark längtan efter honom, mitt hem (som han köpt ut mig från) och vår familj. Jag vill gå vidare men lyckas inte. Har försökt i ett år nu.

 4. Therese 19 mars, 2020 at 10:14 - Reply

  Ja fy 18 år med en och sen fångades jag upp av en ännu värre efter det.
  Varade dock i ett och ett halvt år.
  Och det var ju för mycket bara det.
  Den siste var ett skolboks exempel på narcissist och psykopat.

 5. Jessica 19 mars, 2020 at 11:57 - Reply

  Har en son, 16 år, med detta beteendemönster. Oerhört manipulativ och faktisk lite läskig. Inget biter på honom och han gör som han vill i alla lägen. Allt han gör fel vänds i alla argument till att vara mitt och hans pappas fel. En son med narcissistiskt beteende kan man inte välja bort, göra slut med eller ignorera. Behöver hjälp och stöd att hantera honom för alla i familjens skull.

Leave A Comment

X