Den negativa kombinationen av en högkänslig och en distanserad personlighet

//Den negativa kombinationen av en högkänslig och en distanserad personlighet

Den negativa kombinationen av en högkänslig och en distanserad personlighet

Föreställ dig två personer i ett förhållande: en HSP (högkänslig personlighet) och en som undviker att komma ”för” nära, där karriär och fritidsintressen är mer centralt än förhållandet och partnern. Den högkänslige har ett behov av att få prata om djupare processer, är enormt inkännande av energier och stämningar i sociala sammanhang, och ser detaljer som många andra missar. Den undvikande personen känner rastlöshet och irritation när partnern vill diskutera känslor, livsfrågor och temperaturen på förhållandet.

Mannen eller kvinnan berättar för partnern hur det känns när hon/han drar sig undan, men möts av tystnad, tillrättavisning eller ”goda” råd på hur han/hon kan bli mer ”självständig.” En som känner av det mesta och en annan som vill navigera bort från allt vad sårbarhet heter. Två helt olika världar som kolliderar!

Som HSP tar skuldkänslor form över att inte vara ”normal”: ”jag är för känslig! Jag tänker alldeles för mycket!” Den undvikande partnern distanserar sig ytterligare när allt ”blir så himla krångligt.” En destruktiv ”dans” tar form.

Jag vet att det är enormt befriande för många människor att få en förklaring och beskrivning av sina personlighetsdrag: ”jag är normal och det finns andra som är likt mig.” Jag märker detta tydligt under mina webinar; hur självtvivel ersätts av igenkänning och lättnad.

En kvinna berättar för mig att hon i hela sitt liv fått höra hur skör hon är. Hur lärare och en skolkurator i all välmening tittade på henne med blickar som kommunicerade: ”vi ska hjälpa dig ur det här.” Som om hennes känslighet var någonting som behövde botas. HSP fanns inte som begrepp och förvirringen var stor kring vilken ”diagnos” hon hade. Men en dag läste hon om det som kändes klockrent för henne: högkänslig personlighet! ”Det var som att komma hem i sig själv” berättar hon och fortsätter: ”Jag var inte ensam! Det fanns likasinnade!”

När vi börjar förstå oss själva ges vi större frihet att kunna välja en partner som plockar fram det allra bästa inom oss.

Du är varmt välkommen på mitt webinar ikväll (12/10) om ”HSP utan att förlora sig själv i känslorna”

Michael Larsen – relationscoach

By |2017-10-12T10:21:05+00:00oktober 12, 2017|Blogg|2 Comments

2 Comments

  1. Marianne 12 oktober, 2017 at 14:29 - Reply

    Check på den! Jag förstod till slut att jag kan välja partner på ett nytt sätt och därmed inte längre behöva känna mig fel.

  2. Livetblirsvart 13 oktober, 2017 at 08:23 - Reply

    Å, vilken ny resa detta kommer ta mig med på. Och vilken känsla av att ha börjat hitta hem, börjat förstå mig själv… <3

    Kanske finns det faktiskt någon som kan se och ta tillvara alla mina sidor. Kanske finns det faktiskt någon där jag kan var hela mig. Kanske kan det kanske bli bättre och lättare än tidigare – även om jag är osäker…

    Tack Michael! <3

Leave A Comment

X