Det högkänsliga guldet

//Det högkänsliga guldet

Det högkänsliga guldet

En man är fullständigt utmattad efter att ha varit på fest med sin sambo. En kvinna har svårt för att släppa taget om kvinnan som hon var säker på var hennes livs kärlek. En man rörs till tårar av den enorma skönheten i en trädgård samtidigt som han känner av smärtan i en tonårskille som går förbi. Ett obehag dröjer sig kvar i mannens sinne.

Människor får höra att det är en fin egenskap att vara känslig, men samtidigt lever vi i en värld som är designad för att kunna stänga av, zooma ut och förtränga. Coaching/terapeutiska råd som talar om för oss att vi behöver bli mer självständiga, mindre beroende av andras åsikter och känslor. Att vi behöver älska oss själva! Skuldkänslor tar vid när vi inte lever upp till det som vi ”borde”.

Den högkänsliga flickan, pojken, kvinnan och mannen lever i miljö som ropar efter vår uppmärksamhet; bullrig, högt tempo, framåtanda, ambition utan reflektion och ”gå vidare! Du är värd bättre! Var inte så känslig! Det ordnar sig! Analysera inte så mycket.”

Den högkänsliga personens emotionella känselspröt kan vara flera hundra gånger, kanske tusentals mer receptiva än genomsnittspersonens.

Föreställ dig pianistens passionerade inlevelse under en klassisk konsert. Ett ansikte och fingrar som är uppslukade av nuets magi.

Kvinnan eller mannen som arbetar inom hemtjänsten med ett fullständigt orimligt schema, där så många vårdtagare som möjligt ska ha hjälp. Hon eller han som känner av de äldres livsomständigheter. Att som HSP (högkänslig personlighet) kliva in i ett hem av minnen och ensamhet, är en enorm påfrestning.

Mannen som är på gränsen att ge sig av till psykakuten då han nyligen har separerat, och nu ska träffa barnen varannan vecka. Hans högkänslighet är inte skapt för detta!

Kvinnan som måste få åka hem och vila efter en fika med några väninnor p.g.a. alla intryck. Pojkvännen förstår inte varför hon ofta vill sova mitt på dagen och tycker att hon beter sig som en ”primadonna”.

Du och jag hade inte haft tillgång till ett stort antal filmer om det inte var för HSP, eftersom de aldrig gjorts. De böcker och den konst som du beundrat och njutit av hade inte nått dina ögon och sinnen. Barnet i skolan hade inte blivit sedd av läraren eller medeleven i skolan om det inte var för känsligheten i någons hjärta.

Finstämdheten är det goda emotionella syret för mänskligheten. Vår överlevnad bygger på kreativitet, empati och försköning.

En sjuksköterska ser in i ögonen på en ung kvinna som nyligen väckts ur respiratorn p.g.a. Covid 19, stryker henne över håret och säger: ”välkommen tillbaka!” Två som kommunicerar med varandra genom tårar av lättnad.

Den destruktiva attraktionen mellan en högkänslig/empat & en narcissist – webinar ikväll torsdag den 14/1 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach

By |2021-01-14T11:02:34+01:00januari 14, 2021|Blogg|1 Comment

One Comment

 1. Mina 14 januari, 2021 at 20:48 - Reply

  Så har det varit hela livet för mig.
  Men som ung visste jag inte vad det var.
  Jag har ställt samma fråga till mig själv hela livet.
  Vad är det för fel på mig?
  Nu vet jag och det är så skönt.
  Jag får ofta höra att jag är glad, att människor känner sig sedda i min närvaro och det tycker jag är underbart. Men jag föredrar att vara ensam många gånger, för att sortera, bearbeta och skapa. Eller för att gråta utan att veta varför.
  Det känns så bra att det har blivit förståeligt och att jag och många med mig kan sluta fred med oss själva. För jag skulle aldrig vilja vara utan min kreativitet, lycka och närheten till skratt, inte ens min gråt. För det är ju jag.
  Tack för att du belyser högkänslighet!

Leave A Comment

X