Det som vi kan lära från de döda

//Det som vi kan lära från de döda

Det som vi kan lära från de döda

Jag rör mig genom gränderna i Barcelona och njuter av arkitekturen. Byggnader som stått här länge; långt före din och min tid, och som kommer fortsätta att göra så långt efter att du och jag har lämnat den här jorden. Tänker på människorna som en gång promenerade omkring här. Fotstegen och drömmarna som de bar på.

De längtade och njöt av våren. De planerade sommaren. De såg ut över havet och förundrades av solens blodröda skönhet. De tillagade maten och njöt av varandras sällskap. De skrattade, blev förälskade, kämpade, reste sig upp igen efter motgångar, var rädda, kreativa och uppfinningsrika. De älskade!

De reflekterade över livets skörhet och visste att tiden inte var för alltid. De tog tag i saker och gjorde det bästa de bara kunde. Och de sköt saker på framtiden. De var inte det minsta olika dig och mig.

Bär med mig minnet från kyrkan i Prag för många år sedan: kranierna, skelettdelarna och mässingsskylten: ”en dag var vi som ni. En dag ska ni bli som vi.”

Bemöt varandra med respekt och värdighet. Säg ifrån när det sker orättvisor och kränkningar. Slut inte läpparna när du vet att det enda rätta är att säga ifrån. Lär din dotter/son självvärde och självrespekt. Gör inte åt dem det som de kan göra åt sig själva. Ge beröm men överdriv inte…

Agera även om du är ängslig. Mod och styrka kommer som ett resultat av handling. Reflektera över förgängligheten och gör ditt bästa även då det känns motigt.

Du vet allt detta, men vi behöver påminna varandra.

Att leva så fulländat vi bara kan. Hur ser det ut för dig?

HSP – högkänslig utan att förlora sig själv i känslorna – webinar ikväll den 9/5 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach

By |2019-05-09T12:50:06+02:00maj 9, 2019|Blogg|5 Comments

5 Comments

 1. Anneli Gelbard 9 maj, 2019 at 14:08 - Reply

  Tack för påminnelsen!
  Har gått på gatorna i Barcelona och varit i samma kyrka i Prag. Tänkte nog kanske inte alls de tankarna då även jag givetvis slogs av en vördnad, förundran, beundran osv.

  Jag gör mitt bästa för att bli bättre på att vara här och nu, kämpar men kämpar inte ensam, din sida hjälper mig att förstå och landa i det och gör mig till en bättre förälder.

  Var så rädd inför att skaffa barn. Livrädd för att jag kanske hade narcissistiska drag som skulle göra att jag blev en dålig förälder. hade inte växt upp med en mamma så jag blev osäker på om jag visste hur en bra mamma skulle vara. Hur kunde jag vara tydlig, sätta gränser och vara inlyssnande, göra att mitt barn kände sig sedd och hörd.

  Så glad att du, Eva Berlander och andra fina människor är så bra förebilder om än på distans. Ni finns i mitt liv och trots att jag aldrig mött dig så har du stor inverkan och jag är så mycket tryggare idag som förälder och vågar visa all min kärlek och omtanke utan att bli gränslös. Med det sagt så är jag inte alls en perfekt förälder men jag är sjukt nöjd förälder som älskar att vara det.

  Tack och hoppas livet ger dig samma omtanke tillbaka som du ger.

 2. Carina 9 maj, 2019 at 18:33 - Reply

  Hur gör man för att vara med i ett webinar? Läser det ofta här men har ingen aning om hur man gör…

  • Michael Larsen 9 maj, 2019 at 18:36 - Reply

   Webinarium – föredrag via internet -så enkelt är det!

   Enkel guide för att vara med på webinarium.

   1. Anmälan.
   Vi använder ett system som heter Simple Signup. Vi lägger ut en länk och du anmäler dig via länken.
   OBS! Du behöver inte skapa ett konto hos Simple Signup.
   De webinarium som kostar pengar kan betalas via VISA, MasterCard eller internetbank från Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea. Viktigt att du kontrollerar att du angivit korrekt email adress! Annars kommer du inte att kunna få mailet med länken till webinariumet.
   2. Länk till mötet kommer från Clickmeeting via email.
   Detta skickas ut manuellt och är din ”biljett” till webinariet. Det är olika när vi skickar ut länken, ofta några dagar innan.
   OBS! Mailet kan hamna i skräpmailen! Detta är ofta ett problem. Skräpmailen är en separat mapp i din inkorg där reklam och annat kan hamna beroende på inställningar. Kontrollera alltid att du fått mailet dagen innan för att vi ska hinna hjälpa dig om något gått snett.
   Orsaken till att man inte fått mailet brukar vara att man angivit fel email adress eller att mailet ligger i skräpmailen.
   Viktigt! Notera din ”token” som är din speciella kod, ditt lösenord.

   3. VIKTIGT! Ska du delta via dator – eller — via surfplatta/mobiltelefon.
   Via dator:
   Det enda du behöver göra är att klicka på länken i mailet. Du behöver en dator med högtalare för at kunna höra webinariet men du behöver ingen mikrofon. Ibland behöver Adobe uppdateras. Adobe är ett program som hjälper datorn att visa föredraget korrekt. Om du har en gammal version av Adobe kan du uppdatera den gratis genom att klicka på denna länk: http://get.adobe.com/flashplayer/
   OBS! Du behöver inte skapa ett konto hos ClickMeeting!

   Via surfplatta/mobiltelefon:
   Gå till Appstore (för IPhone) eller Google Play (för Android) och ladda ner appen ” ClickMeeting Webinars”.
   När detta är klart klickar du på länken i mailet och appen öppnas automatiskt.
   Du kan sitta var som helst och lyssna – bara du har tillgång till internet.
   OBS! Du behöver inte skapa ett konto hos ClickMeeting!

   4. Testa att allt fungerar cirka 20 minuter innan!
   Cirka 20 minuter innan webinariet börjar rekommenderar vi att du testar att allt fungerar. Om du testar flera gånger kan systemet tycka att ditt lösenord redan är använt och stänga dig ute. Därför, testa enbart en gång, cirka 20 minuter innan att allt är ok. Ha gärna ditt ”token” – lösenord nära till hands. Ibland kan systemet starta om pga problem med internet. Då loggar man bara in igen.

   5. Vad påverkar kvalitén?
   Hur starkt internet du har påverkar ljudet och kvalitén. Därför stäng ner alla andra program på din dator och se till att du har bra internet. Vi kan nämligen inte påverka kvalitén hemma hos dig – därför är detta ditt ansvar att kontrollera. J

   6. Under webinariet…
   Under webinariet kan du ställa frågor nere i chatten. Ofta har vi en speciell tid i slutet av föredraget (cirka 15 minuter) då man kan ställa frågor men man kan hela tiden kommunicera med föredragshållaren via chatten. Ibland visar vi en Power Point presentation och ibland är det enbart ett talat webinarium utan bilder.

   7. Varför webinarium?
   Det är definitivt miljövänligt! Man kan sitta vart som helst och lyssna och vi kan nå ut till fler.
   Man behöver inte boka lokal, boka barnvakt eller transportera sig på mörka vägar. Man kan sitta bekvämt hemma med sin tekopp och mysa.
   Webinarium är framtiden! Var med och testa och se hur världen faktiskt krymper.

   Varmt Välkommen!!

 3. Carina 9 maj, 2019 at 22:49 - Reply

  Ok…Tack så mycket för all info…det hade jag aldrig rett ut annars.

 4. Camilla 10 maj, 2019 at 08:00 - Reply

  Livet är här och nu, inte sen, inte snart, inte om, och inte när. Livets förgänglighet har lärt mig att handla även när jag inte törs och det gör ont, men att leva med det över tid är bara en utdragen process som gör lika ont. Jag har en skyldighet till mig själv, jag har bara ett liv och det tänker jag ta vara på bästa sätt som jag vill ha det utan, att vänta på sen och snart.

Leave A Comment

X