Ditt fokus blir din verklighet

//Ditt fokus blir din verklighet

Ditt fokus blir din verklighet

Häromdagen kändes det som om jag fått nog av alla tunga nyheter, dystra domedagsprofetior gällande världens framtid. En samhällsekonomi som vissa menar går mot mörkare tider och människor som  behandlar varandra under all värdighet. Åsikter verkar även ha större betydelse än välförankrad kunskap och insikter. Jag blundar inte för att verkligheten innehåller alla möjliga jävligheter, men det förekommer även enastående saker som vi aldrig hör talas om.

Vi människor är extremt dynamiska och det som sker inom oss återspeglar sig på utsidan. Det kan låta självklart, men ge det en stunds tanke: allt vi tänker på, tror på, är övertygade om, diskuterar, känner och lägger krut på, manifesterar sig i den fysiska verkligheten. Det finns ingenting i vår värld, förutom naturen, som inte har sina rötter i det mänskliga sinnet. Vi är skapare av verkligheter!

Det vi skriver och ser på FB, bloggar och artiklar vi läser, vilka samtalsämnen vi engagerar oss i, sociala sammanhang vi rör oss i, sättet på vilket vi pratar med oss själva i tankarna – allt formar vilka vi är. Intrycken vi samlar på och tar in designar våra beteenden. Vanans makt är enorm! Vi ser det inte eftersom vi är hemmablinda i det automatiska flödet. Många av oss behöver lyfta blicken mot det fantastiska som också sker. Uppfinningar som förbättrar våra liv. Godhet som sker i det tysta. Kärleksfulla relationer. Drömmar som infrias. Gester som lyfter personen som tappat hoppet. Ord och blickar som tänder en ny gnista.

Väljer vi? Ja vi väljer i varje stund – att fokusera på andras tillkortakommanden, egna brister, hur orättvist allting kan kännas, varför exet sa eller gjorde så, eller varför inte alla andra delar mina fantastisk humanistiska värderingar. Jag ser t.ex. motståndare mot främlingsfientlighet hata oliktänkande. De som i hela sina liv kämpat för jämlikhet mellan könen, falla kort när det kommer till empati. Vi behöver titta djupare på de egna drivkrafterna inom oss själva innan vi pekar finger.

Vi skulpterar oss själva genom vanorna. Tankar som upprepas dag efter dag målar våra livstavlor.

Tänk om vi kunde kliva av åsiktsmaskineriet och se allt det positiva istället för brister eller negativitet. Men många av oss är så vana vid att hagla åsikter istället för att ta personligt ansvar. Skönheten eller fulheten ligger i våra ögon. Vad vi väljer att fokusera på är upp till oss…

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se

By |2016-12-12T15:12:01+01:00februari 2, 2016|Blogg|24 Comments

24 Comments

 1. Mari 2 februari, 2016 at 17:25 - Reply

  Idag har jag inget annat att skriva än; Jag ÄLSKAR din klokhet. .

 2. Mia 2 februari, 2016 at 17:58 - Reply

  Så sant så
  Ni kan läsa attraktionslagen så kommer vi alla en bit längre om vi är öppna och mottagliga för de positiva i våra liv.
  Tack för en fin blogg och många koloka ord

 3. Sophie 2 februari, 2016 at 18:06 - Reply

  Så rätt!
  Ser alltid fram emot att läsa dina texter.

  • Michael Larsen 2 februari, 2016 at 18:26 - Reply

   Det inspirerar mig att höra Sophie! Önskar dig en skön kväll…

 4. LA 2 februari, 2016 at 18:31 - Reply

  Ja, allt börjar med oss själva, i allt. Vill jag ha hjälp om jag blir arbetslös/sjukskriven? Ja då kanske min ”granne” också har rätt till det, eller hur! Läste ett FB inlägg som en bekant hade skrivit hur regeringen vill höja skatt så ALLA ska kunna få ett hyfsat skyddsnät. Hen gick i taket och håna. Det komiska i det hela är att hen själv har nyss varit sjukskriven ett helt år! Ibland blir det liksom tokigt och man tänker inte ett varv till 🙂

  Behandla andra som du själv vill bli behandlad, och blir du illa behandlad utan anledning, vänd andra kinden till och gå!

  • Daniel 2 februari, 2016 at 19:18 - Reply

   Du har säke rätt LA, men jag tycker det känns svårt.
   Ibland känner jag bara för att hämnas på nåt sätt. Men när jag lugnat ner mig vet jag att jag inte skulle känt mig bättre om jag gjort det.
   Blev lämnad för några månader sedan. Vi hade det jättebra ihop. Det sa hon gång på gång också. Det fanns inga tendenser till att hon skulle vara otrogen hemma i vårt hus, i vår dotters säng, medan barnen låg och sov i rummet bredvid.
   Det var början till en hemsk tillvaro, innan hon flyttade.
   Jag la mig platt, vände andra kinden till men förnedringen fortsatte i form av kärleks-sms, och kärleksmöten med den nye, medans hon bodde hemma och letade efter lägenhet. Jag kunde inte kasta ut henne. Kag hade barnen i tankarna hela tiden. Ville de skulle påverkas så lite som möjligt.
   Hämndtankarna kommer och går. Iblamd tycker jag hon ”kommit undan” för lätt genemot barnen. De har ingen aning om vad som hänt. Iband vill jag berätta för dem, men vet att det är fel. Drabbar egentligen bara barnen.

   • Petra35 2 februari, 2016 at 20:24 - Reply

    Vilken eftertänksam och klok man du verkar vara Daniel. Det är väl inte konstigt att du är arg och känner hämndlystnad, det skulle nog de flesta av oss ha. Jag iaf…men du agerar ju väldigt moget och ansvarsfullt. Och det är det inte många som skulle klara av i din situation! Kram

    • Daniel 2 februari, 2016 at 21:19 - Reply

     Tack Petra
     Det värmer
     Kram

   • Michael Larsen 2 februari, 2016 at 20:50 - Reply

    Jag förstår att det är en fruktansvärd smärtsam situation som du befinner dig i Daniel. Alla möjliga känslor som kolliderar med varandra. Kan tänka mig att det pendlar mellan ilska och saknad efter det fina som ni hade tillsammans. Fokus på att sörja och läka, men framför allt vara en närvarande pappa. All styrka till dig!

    • Daniel 2 februari, 2016 at 21:23 - Reply

     Michael
     Att läsa dina funderingar och texter och ta del av alla er andra som finns här underlättar jättemycket.
     Ja, jag har det väldigt tungt nu men mina underbara döttrar och vänner ger mig styrkan.
     Känner en oerhörd saknad blandat med ilska.
     Jag gör precis som du skriver. Fokuserar på att vara pappa samtidigt som jag sörjer och läker.

     Kram

     • LA 2 februari, 2016 at 23:37

      Ojojoj Daniel, du anar inte vart mina tankar har varit ibland. Nattsvarta, och jag är långsint som få! Jag blev också lämnad, dock ej pga otrohet som måste vara bland det värsta sätten som finns. Ok, hen blir kär i en annan, MEN sköt det snyggt och empatiskt. Jag vaknade och rannsakade mig själv och insåg inte förens då (10 mån sedan) hur illa vårat förhållande hade varit. För 12 år sedan födde jag en dotter. Rosa molnen lös med sin frånvaro och jag hamnade i en förlossningsdepression utan att jag fattade någonting. Jag grät mest, ville inte hålla/ta hand om mitt barn, kunde inte äta eller sova osv. När pappadagarna hade löpt ut och det var kaos hemma så kommer jag så väl ihåg när mitt ex skulle tillbaka till jobbet. Jag grät och ville att han skulle vara hemma då jag knappt kunde ta hand om mig själv, hur skulle jag då kunna ta hand om vår dotter? Men när han stod i hallen och såg mina tårar rinna från mina kinder valde han att gå ut genom dörren för att gå till jobbet. Hans jobb var viktigare än mig och barnet. Han gick utan ett ord. Det kan väl inte ha varit kärlek?

      Så jag har vänt kinden till nu. Mest är jag lite arg på mig själv som inte såg mitt eget värde i så många år. Vi har barnen vv och det funkar bra. Korta snabba träffar vid byten. annars sker all kommunikation via sms. Jag vill inte ha honom som vän alls. Han är pappa till mina barn punkt. Han får inte komma in i mitt hem. Han får stå i hallen. Jag väljer vem som får tillgång till mitt privata sfär. Varför? Jo, jag litar inte på honom för 5 öre. (det har givetvis hänt saker som jag inte vill ta upp här). Jag har tagit tillbaka kontrollen över mig själv och har vuxit massor av det. Jag gör det jag mår bra av och ser till att barnen har det bra hos mig.

      När jag hade flyttat så bestämde jag mig att bara vara i nuet. Ställde möblerna där dom skulle vara och bara var. I sorgen och smärtan satt jag i soffan och bara lät alla känslor finnas, högt och lågt. Jag skulle vilja tapetsera i mitt nya hem, men det får vänta. Jag vägrar fly för att fixa allt runtomkring. Jag ska fixa mig själv först.

      Jag lider med dig Daniel när jag läser vad du fått gå igenom. Jag känner igen mig när det gäller hämnd tankar. Det fixade ”karma” åt mig 😉 . Så du kan vara lugn Daniel, karma kommer ska du se förr eller senare. Hoppas du snart finner någon som älskar dig och behandlar dig väl. Vi behöver inte vara vän med alla, men vi måste visa respekt och kräva respekt tillbaka, på en nivå som känns ok för just dig/mig.

 5. R 2 februari, 2016 at 18:41 - Reply

  Instämmer fullkomligt med Mari! Tack!

 6. Charlotte Andersson 2 februari, 2016 at 21:39 - Reply

  Hej Michael! Ingen aktiv FB:are och jag kommenterar sällan. Men att läsa ditt inlägg kändes som bomull för själen❤️ Mycket sker just nu i världen o hat uppstår men jag tror precis som du att fokusera på kärlek o empati. Blir förvånad över folks trångsynthet… Behövs änglar som du… För du är väl en ängel?☺️Kram

 7. emilienne 2 februari, 2016 at 21:51 - Reply

  Ååh Tack Michael !!!

  Så e det- mycket Fantastiskt sker och det pratas d Så lite

  Mina Tankar äger mitt liv o mina Val.

  Jag Är mina tankar.

  Det sägs att vi gör ca 10.000 val/ dag…

  Namaste

 8. A 2 februari, 2016 at 22:06 - Reply

  Pratade just idag med en bekant om exakt samma sak. Det känns helt fantastiskt att kunna leva med vissheten om att det är precis så det förhåller sig. sedan jag upptäckt denna hemlighet har den bevisats för mig om och om igen, och därmed blivit en mer och mer självklar sanning som styr mycket av mitt liv.
  Det finns förresten en vacker och intelligent tidning som heter good news magazine, som har till syfte att lyfta allt bra som finns och händer i världen. Kan varmt rekommenderas!

 9. Daniel 3 februari, 2016 at 06:49 - Reply

  IA
  Dina rader hjälper mig gå vidare ska du veta. Tack!
  Jag går i terapi men måste säga att detta forum är bättre.
  Mina tankar ska stanna vid bara tankar, jag ska inte omsätta dem till handling.
  Ni är fantastiska!
  Kram

  • Petra35 3 februari, 2016 at 07:14 - Reply

   Du är beundransvärd Daniel ❤️

   • Daniel 4 februari, 2016 at 21:00 - Reply

    Tack Petra
    Vad fin du är

  • Jan 3 februari, 2016 at 07:57 - Reply

   Daniel.

   Jag har varit där du befinner dig just nu med alla känslostormar.
   Det är kämpigt att försöka förstå andra msk som inte kommunicerar sina känslor och tankar med den dom lever med.
   När det blir så kan vi bara försöka förlåta ( för våra egen skull att kunna gå vidare) och inte fastna i grubbel ’ varför, jag borde osv’.
   Jag hade lyckan att möta fantastiskt vackra och sanna människor efter min kaotiska separation (20+år ihop) som fick mig att se sanningen och det fantastiska msk jag är.
   Lever man sant och äkta så tar karma hand om resten.
   All styrka och frid önskar jag Dig.

   • Daniel 4 februari, 2016 at 09:53 - Reply

    Stort tack Jan
    Nu siktar jag på en dag i sänder och när man minst anar det så hoppas jag få uppleva det du upplever nu 🙂

    • Jan 4 februari, 2016 at 11:25 - Reply

     Det kommer bättre dagar, det lovar jag dig.
     Var rädd om Dig.

  • LA 3 februari, 2016 at 12:33 - Reply

   Det var så lite 🙂

   Livet är upp och ner, dagarna lika så. För min del är dagarna mer upp än ner nuförtiden och det är ett ständigt jobb jag väljer till mitt eget välbefinnande.

   Nu blickar vi framåt. Stor kram

Leave A Comment

X