Du måste inte älska dig själv först

//Du måste inte älska dig själv först

Du måste inte älska dig själv först

En påminnelse från tidigare: jag hör och läser ofta det välmenande och omtänksamma rådet till alla dem som är singlar: ”du måste älska dig själv först innan du kan träffa någon.” Att älska är ett stort ord och filosofin om att älska sig själv kan få det att låsa sig rejält inom många av oss. För om vi skrapar på ytan: om vi förlorade våra materiella ägodelar, ett omtyckt jobb, vänner eller en partner som är allt för oss; vad händer med oss då?

När det mesta flyter på och vi känner lycka och harmoni är det lätt att tycka om sitt liv och t.o.m. uppfatta det som att vi älskar vår egen person. Men när det inte är som vi hade hoppats och planerat, hur ser självbilden ut då?

Det är lätt att älska i medvind.

Jag tänker på kvinnan som har varit singel i flera år; som tränar, äter hälsosamt, har gått i terapi och rest runt i världen. Hon har ännu inte mött den rätte. Vissa i hennes omgivning har börjat fråga sig: ”krånglar hon inte till det för mycket? Har hon inte lite väl höga krav?”

Jag säger detta till dig: du måste inte älska dig själv först! Du måste inte vara i ett förhållande för att vara någon där allt är som det ska. Om du bara visste hur många självhjälpsböcker och coachingråd som skapat känslor av otillräcklighet. Du måste ingenting! Inte ens vara lycklig.

Men det vi behöver är att få känna mål och mening. Vi behöver få känna axlar och en ansiktsmuskulatur som kan få tillfälle att slappna av. Inte som lyckohets, utan därför att det är en djup längtan som längtar efter att få bli mött. Vi behöver få känna oss respekterade och älskade. Vi behöver få känna att våra dagliga vanor skänker oss tillfredsställelse. Att vi är ok i vår egen konstighet!

Vi måste inte älska oss själva för att vara värdiga. Kärleken från en annan människa kan läka oss. Den kan göra att vi börjar tycka om den egna personen, så att vi lyfter blicken en aning. Och en aning till!

Tänk om vi sa till barnet: ”du måste älska dig själv först innan någon annan kan göra det.” Så förödande! Det finns många vuxna (många fler än vi kan föreställa) som känner sig likt barnet och som längtar efter att få uppleva kärlek så att de kan börja le på insidan.

Kärleken kräver inte att du älskar dig själv först. Men det vi däremot behöver göra, är att lyfta bort sådant som skymmer utsikten över det gnistrande havet. Människor som stjäl ditt självvärde/respekt behöver ges enkelbiljett ur ditt liv.

Vi behöver börja skapa vanor som vi tycker om. Sådant som får dig att känna tillfredsställelse och nyfikenhet. Inte som en social förväntan, utan för att du mår bättre av det. För att dina andetag blir lättare!

Därför blir du den du blir tillsammans med en narcissist och så lämnar du – webinar ikväll torsdag den 26 juli klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach

By |2018-07-26T08:15:48+00:00juli 26, 2018|Blogg|9 Comments

9 Comments

 1. Susanne 26 juli, 2018 at 09:13 - Reply

  Tack!!! Äntligen. Precis så.

 2. David 26 juli, 2018 at 11:16 - Reply

  Spot om Mikael, lever idag exakt som du beskriver och äntligen funnit harmoni och ro i själen, det tog två år att komma dit. Resan var inte enkel men såååå värd att vandra genom, förmodligen det bästa som har hänt mig.
  Tack för dina tänkvärda reflektioner, hjälper mig att förstå mig på ett sätt som bara leder till ett bättre jag.

 3. Tess 26 juli, 2018 at 13:09 - Reply

  Wow befriande ord, en sten släpptes från mina axlar!

 4. Katarina 26 juli, 2018 at 18:42 - Reply

  Tack !!!!!!!!!!!

 5. Christine 26 juli, 2018 at 19:20 - Reply

  Tack Michael ❣️Behövde den påminnelsen ❤️

 6. Nellie J. 26 juli, 2018 at 19:59 - Reply

  Tack, Michael. Håller med dig fullständigt.

 7. Sonja 26 juli, 2018 at 21:50 - Reply

  Tack Gott, detta behöver jag höra…..

 8. Mia 26 juli, 2018 at 23:25 - Reply

  Det var en tröst att höra. Allt för ofta får man höra just detta att kanske måste du börja älska dej själv först. Tom från de närmaste vänner som bara vill väl. Men istället ökar skuldkänslan o man tänker är d sant kan jag inte ens älska mej själv?

 9. Ewita 21 augusti, 2018 at 01:02 - Reply

  Tack Michael! Tack så oerhört mycket!
  Har läst en del av det du skriver här på din sida och det känns som om tusen knutar i magen börjar lösas upp när jag läser det du skriver.
  Tack så mycket för att du vill dela med dig av din klarsynthet.
  Mvh Ewita

Leave A Comment

X