Ett förhållande som skapar beroendeställning

//Ett förhållande som skapar beroendeställning

Ett förhållande som skapar beroendeställning

”Jag vill ha en kvinna som är lite vingklippt för då vet jag att hon inte lämnar mig.”

”Vågar inte skilja mig för hur skall jag klara mig ekonomiskt?”

”Hela mitt sociala liv är uppbyggt kring henne. Skulle kännas som en mardröm om det tog slut. Ensamheten skrämmer mig något fruktansvärt!”

Hur kan vi gå all in med hjärtat utan att förlora oss själva? Att ge oss hän utan att radera dragen som gör vi till vi? Hur bygga praktiska plattformar så att vi inte helt hamnar i händerna på en annans val?

Kvinnan jag pratar med har under småbarnsåren varit hemma med barnen. Han drar in pengarna och hon arbetar på hemmaplan. Hon har gradvis insett att han är känslomässigt otillgänglig – ja, t.o.m. en emotionell analfabet. Han sitter på ett maktmedel och hon vet det. Likaså mannen. Hon förhandlar med sina känslor – om och om igen. Hennes sanning ropar dagligen genom hennes kropp. Vetskapen om att hon är på fel plats gnager.

Rädsla är ett förlamande gift och beroendeställningen klär sig i skiftande dräkter. Terapi neutraliserar inte existentiell oro – men däremot handling och förebyggande. Kvinnan i exemplet ovan bestämmer sig för att skaffa en utbildning på distans. När hon sätter ord på sin situation blir frihetslängtan så stark att hon förvandlas till en själslig krigare.

Kärleken ger livsutrymme – alltid! Det andra är dåliga imitationer.

Vi behöver se på oss själva med ärliga ögon så att vi inte formas till offer eller härskare.

Vem hade du varit utan murarna på insidan? Vad ser du dig själv göra med mark under fötterna?

Konsten att möta rätt partner – webinar söndagen den 15 oktober kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach

By |2017-10-13T09:57:39+00:00oktober 13, 2017|Blogg|2 Comments

2 Comments

 1. Anna K 14 oktober, 2017 at 06:42 - Reply

  Oj…den kvinnan och mannen var Vi.
  Det är hemskt att man fortfarande ångrar så mycket av sitt liv.

 2. Margareta 14 oktober, 2017 at 21:23 - Reply

  Fd maken lämnade mig för sin kollega, en alldeles särskilt trist trebarnsmamma med stripigt hår. Hon var hemma och fikade hos oss veckan före han sa att han ville skiljas.

  Han sa han ville skiljas på morgonen samtidigt som ha sa hej då innan han gick till jobbet. Nu fattar jag att den tråkiga trebarnsmamman vid fikat inspekterade vårt hus för att säga vad hon ville ha ur boet och om hon ville bo där – i huset alltså. 2 veckor efter hon var hos oss och fikade åkte fd maken med trebarnsmamman och hennes barn på en långweekend. Utan våra barn. Hon är tydligen alldeles underbar enligt fd maken. Inte alls som jag säger han. Hon är dessutom väldigt klok och moderlig enligt fd maken. Och så läser hon inte svåra böcker som jag gör – säger han.

  Jo, jag var vingklippt. Trodde inte jag kunde laga diskmaskiner, laga båtmotorer, montera studsmatta och byta plankor på balkongräcket. Men det kunde jag tydligen utan att jag visste! Jag kan också plantera träd på tomten. Snart kan jag också laga bilen. Trodde att jag behövde honom till såna ”svåra” saker.

  Jag reder mig själv. Imorgon ska jag köra med släp. Jag har läst hur man gör. I en svår bok.

Leave A Comment

X