Genomskåda narcissistens språk

//Genomskåda narcissistens språk

Genomskåda narcissistens språk

Ni är på en fest och plötsligt känner du: ”Det där var väl en märklig kommentar! Ja, ja, han/hon har väl bara en dålig dag.” Men du kan inte släppa taget om det som uttalades och blicken i den andres ögon. En stor kontrast till hans/hennes i vanliga fall så charmerande och intelligenta sätt. Och alla andra tycker ju så mycket om honom/henne. Nästan alla!

Men ni har inte känt varandra tillräckligt länge för att du ska ha hunnit se alla sidor:

”Han (hon) är ju så himla snygg, vältalig, social, smart… MEN…”

Du har rätt: det är någonting som inte stämmer och du får inte ihop pusselbitarna trots att du ”vet” att de borde passa. Du vill så gärna att det ska vara rätt man/kvinna för dig! Du börjar gradvis förhandla med dig själv: ”Så fint vi hade det på den där resan i. Jag kände mig som en drottning i hans sällskap. Har aldrig känt mig så sedd och bekräftad.”

Men du kan inte släpa den olustiga smaken av att mindre vackra saker pågår under ytan.

En narcissist söker självisk underhållning genom att skapa känslomässiga reaktioner inom dig. När du blottar ditt emotionella liv kan narcissisten sätta igång att analysera, kritisera, förminska och skuldbelägga dig.

En narcissist är ofta skoningslöst skicklig på att attackera verbalt och icke verbalt: Mannen eller kvinnan som säger sig älska dig, kan samtidigt ge dig en blick som gör att du känner: ”Vad är det för fel på mig!? Känner mig helt värdelös!”

Ju mer tid vi har i n:s sällskap, desto mer anpassar vi oss och det onormala blir till normalitet.

Men,

Det går att hitta stryka och avmystifiera personen som du har övertygats om att vara oövervinnerlig, men vi måste börja se omständigheterna som de är, inte hur vi önskar att de vore.

En narcissist älskar när du:

 • Delar med dig av dina hemligheter: dina sår, tillkortakommanden, öppenhet, känslor, osäkerhet…Du överöses inledningsvis med komplimanger och om hur unik du är! Du känner att du äntligen hittat din ”perfect match” –  ”Äntligen någon som förstår mig!”
 • Anpassar dig till dansen: N vill se dig vingklippt så att du stannar. En teknik är att se till att du är i ett ekonomiskt underläge så att du känner dig övertygad om att du behöver n. En annan är att spela på ditt dåliga samvete: ”Efter allt som jag gjort för dig!”
 • Anpassar dig till växlandet mellan värme och kyla: ena timmen är du den utvalde – mest fantastiske kvinnan/mannen i världen, för att i nästa vara fullständigt inkompetent och obalanserad. När vi är emotionellt kidnappade, är vi tacksamma offer.

Dagen då du börjar hitta styrka är n:s mardröm, och personen kommer att testa alla möjliga metoder för att du ska bli kvar i ditt bås. Kom ihåg att ju mer kunskap om n och dennes tekniker, desto fler steg bortåt tar du. Vilket så småningom kommer att läka dig.

Livet efter narcissisten och att läka såren – webinar måndagen en 20/7 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationscoach

By |2020-07-19T19:10:24+02:00juli 19, 2020|Blogg|3 Comments

3 Comments

 1. G 19 juli, 2020 at 20:01 - Reply

  Jag tycker det är svårt….hur ska man kunna dela inlägg utan att indirekt peka ut personer?
  Vill gärna hjälpa till att sprida kunskap…. men tänker att det förebyggande arbetet borde komma i unga år…. relationskunskap och självkännedom….

 2. Rebecca 20 juli, 2020 at 12:55 - Reply

  Ibland kan jag undra om människor kan ha många av dessa drag, utan att vara en narcissist och om det i så fall spelar någon roll?!
  T ex om det spelar någon roll vilken reaktion jag har mot vederbörande el hur jag bemöter i ord och handling?
  Om jag reagerar annorlunda just för att jag tror att jag har med en narcissist att göra?
  Om rädslan att jag utgår från att han är något, som han inte är, utan istället har ett speciellt sätt att reagera på, pga av ngt annat skäl och att det mer handlar om att lära mig förstå honom?!
  Eller är det bara ett starkt försvarstal från en mycket empatisk kvinna??
  Vill ju förstå och vill väl i kärlekens tecken!

 3. Ann-Katrin 6 augusti, 2020 at 02:13 - Reply

  Ryser i hela mig, exakt en sån person hade jag en relation med i tre år. För ett och ett halvt år sen tog det äntligen slut efter att ha försökt bryta upp så många gånger. Drömmer fortfarande mardrömmar och vet att han fortsatt med nästa kvinna precis som han alltid gjort med mig och de innan mig. Det var en så otrolig lättnad när jag äntligen blev fri från denna narcissist med sina psykopatiska drag att jag tyckte hela världen öppnade sig för mig! // A-K

Leave A Comment

X