HSP – högkänslig person

//HSP – högkänslig person

HSP – högkänslig person

En kvinna anländer till den välfyllda restaurangen för att möta några vänner. Hon tar ett par djupa andetag och rör sig mot bordet där de andra sitter, men vägen dit känns lång. Ljudnivån är hög och hon registrerar energin i människorna som hon inte känner. Det är mycket att ta in och platser som denna undviker hon gärna. Snart är hon i sina näras sällskap: ”Pust!”

En man har just haft ett möte med sin chef och när han kliver ut ur dennes kontor pulserar det runt tinningarna och ansiktet känns varmt. Han känner sig värderad och kritiserad. Tankarna biter sig fast! Han har börjat träna sig själv i att sänka intensiteten i känslorna. Eller rättare sagt i vilken grad de ska få påverka honom: ”Egentligen tyckte han bara att jag kunde bli mer kommunikativ med några av mina kollegor, vilket faktiskt inte var så farligt. Jag är mer än det jag känner.” Han har kommit över en bok som hjälper och stärker honom.

Cirka 15–20 procent av den globala befolkningen beräknas vara högkänsliga personer (HSP), och för dem är det inte sällan rena mardrömmen att vara in i en mataffär en fredagseftermiddag, gå genom ett flygplan, över ett torg där det är många människor i rörelser, ett gym etc. Det som en icke högkänslig person tycker är ”piece of cake”, är för den högkänslige rena bergsbestigningen.

Alltför många barn och ungdomar har fått diagnoser och etiketter (ofta i all välmening) som t.ex. social fobi. De har kämpat och kämpat med att förändras och bli ”friska.” Dessa unga själar har stått där på skolgårdar och känt sig konstiga och utanför. Hur många barn har gått och fortsätter att gå till skolan med en klump av oro och ångest i magen? Vuxna som inte förstår.

HSP är ingen diagnos eller personlighetsstörning, utan ett personlighetsdrag. Det handlar om individer med ett ytterst känsligt nervsystem och som starkt känner av stämningslägen, både utanför och inom sig själv. En kvinna berättar: ”det är som om jag tar in hela världen och inte kan sortera vad som är vad. Andras känslor och tankar blir till mina! Om jag t.ex. är på stranden och plötsligt känner mig obekväm i min egen kropp och vill dölja den, är det troligen en person som jag har registrerat och som skäms över att vara lättklädd på en offentlig plats. Jag absorberar och lever den andres känslor. Men jag har börjat kunna se vad som är vad: dina känslor är inte nödvändigtvis mina. Vilken lättnad!”

Till dig barn, ungdom eller vuxen som befinner dig på skolgården, i klassrummet, på arbetsplatsen, på resande fot eller var du nu är: ”du har unika gåvor! Ibland eller t.o.m. ofta känns det som en belastning, men ju mer du börjar förstå dig själv, vad högkänslighet är för något och hur vi kan hitta tankar som hjälper och skyddar oss, blir det oändligt mycket lättare. Du är inte ensam!”

Kunskap är en början! – HSP – högkänslig utan att förlora sig i känslorna – webinar torsdag 15/3 klockan 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach

By |2018-03-13T08:46:57+01:00mars 13, 2018|Blogg|4 Comments

4 Comments

 1. Catti 13 mars, 2018 at 14:17 - Reply

  När jag insåg att jag ”bara” är högkänslig och att det inte är något fel på mig, då kände jag en enorm lättnad. Jag förstod äntligen varför jag hela livet har haft svprt att klara av vissa saker.

 2. Agneta 13 mars, 2018 at 15:36 - Reply

  Tack ! för allt vist och sant som Du ger Oss här ute i ”världen” ❤️
  Jag är en av ”dom”, och idag är jag mäkta stolt över min ” gåva”.
  Men det har inte alltid varit ” lätt”, har ofta blivit missförstådd och kritiserad; det har gjort ont och fördärvat mycket i mitt liv.
  Min fina Dotter är också högkänslig och har farit illa, men nu kan Vi råda varandra för bådas bästa välmående❤️

 3. Ulla 13 mars, 2018 at 16:29 - Reply

  Precis så känner jag det med. Det känns skönt att kunna sätta namn på något man känt av men inte känt till. Bra att det tas upp om detta personlighetsdrag så slipper man så många onödiga funderingar. Skönt att det börjar pratas om HSP på olika medier.

 4. Johanna 14 mars, 2018 at 09:50 - Reply

  Tack för att jag fick ett begrepp på mina beteenden.
  Jag inser nu att jag skydddar mig själv genom att ha hörlurar med musik nästan konstant. När jag handlar, åker buss, på jobbet etc.
  Musiken håller de yttre intrycken i schack och fokuserar de inre. Mitt inre är nästan lika rörigt som de yttre intrycken, så med hjälp av olika låtval kan jag liksom styra vad som ska fokuseras. Om jag behöver bli lugnare, om jag behöver känna glädje och energi etc.

Leave A Comment

X