Hur är man sann mot sig själv i ett förhållande?

//Hur är man sann mot sig själv i ett förhållande?

Hur är man sann mot sig själv i ett förhållande?

lagen om relationer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Livet är som jag ser det, ett konstant hänsynstagande och finjusterande av balansen mellan jag och du, egna och andras behov.

Det finns alltid ytterligheter när det kommer till parförhållanden: de som ger och de som tar (personerna som inte ser andras ansträngningar och tar mycket för givet). Lyckliga är de som hittat den harmoniska fördelningen.

Den som ensam drar i det praktiska: matinköp, hämtar och lämnar barnen på alla möjliga aktiviteter, fixar hemma och ser andras behov men glömmer sina egna. Tagaren verkar så oerhört förvånad när givaren är slutkörd och där bl.a. sex kommer väldigt långt ner på önskelistan.

För den som ständigt ger kan uttalanden som: ”det är viktigt att vara sann mot sig själv. Lev i nuet! Allt som sker har en mening”, vara lika med Bull… t!

Det finns så många kloka ord överallt, men vad betyder de egentligen? Vad innebär det i praktiken att vara sann mot sig själv (förutom att det låter filosofiskt snyggt)?

 • Att be om hjälp när det blir för mycket. Av kärlek till Jaget.
 • Att ifrågasätta förhållandet om partnern inte lyssnar, kommunicerar och är delaktig.
 • Fråga sig själv: gör det här mig lycklig? Mår jag bra i den här personens närhet eller är det rädsla över att inte klara mig praktiskt som får mig att stanna kvar? Ensamhet?
 • Vi kan inte vara sanna mot oss själva om vi inte känner vem vi är och hur de djupare behoven ser ut. Fråga dig själv dagligen under en veckas tid: VAD BETYDER DET ATT KÄNNA SIG SJÄLV? Svaren kommer inte alltid direkt och det är mer än ok.
 • Stanna inte i ett förhållande som destruktivt för din självkänsla. Kraften kommer så småningom – när du står upp för dig själv och agerar. Det finns människor som är villiga att hjälpa dig.
 • Att ha styrkan att känna och uttala de egna önskemålen och behoven i förhållandet. Om den andre inte lyssnar, vet du vad som behöver göras.

Ömsesidig och respektfull kommunikation är ingen sliten klyscha, utan själva grunden i alla relationer. Saknas denna finns det ingen grund att bygga på.

Hur ser: VARA SANN MOT SIG SJÄLV ut i dina ögon?

Michael Larsen – livscoach och mental tränare

By |2016-12-12T15:13:21+01:00september 22, 2014|Blogg|15 Comments

15 Comments

 1. deniz 22 september, 2014 at 06:30 - Reply

  Tack för att du finns Michael!!
  Helt underbar inlägg!
  Varje dag läser jag dina inlägg hittar jag mig själv som alla andra.
  varje dag lämna barnen och hämta barnen gjorde jag över tre års tid ändå räckte inte!
  iaf ville bara säga att tack för dina underbara inlägg!

  • Michael Larsen 22 september, 2014 at 09:04 - Reply

   Tack för dina värmande ord deniz – det är tack vare personer som du, som gör att jag skriver. Du kämpade, vilket tydligen inte var tillräckligt. Den rätta partnern stannar. Vad har den smärtsamma erfarenheten lärt dig och hur kan du använda detta till din fördel i framtida förhållanden? Värme till dig generösa du.

 2. Lin 22 september, 2014 at 07:41 - Reply

  Jag tror att man även om det känns skrämmande och obekvämt måste våga ta steget till början på förändring. Inte sopa det under mattan, det man känner…

 3. Mian 22 september, 2014 at 08:03 - Reply

  Tack för alla din hjälpsamma och stärkande ord. Har läst varje dag sedan i somras då mitt liv plötsligt fylldes med separation, lögner och svek.

  • Michael Larsen 22 september, 2014 at 09:06 - Reply

   Tack själv Mian! Och tack för att du delar med dig. Det är många här som känner igen sig i varandras berättelser.

 4. Lollo 22 september, 2014 at 08:25 - Reply

  Jätteviktigt inlägg Michael. Jag läser din blogg ofta, ofta och den är ett stort stöd för mig, varje dag. Sen mitt uppbrott i midsomras har jag förstått att jag ska ta tag i alla utsträkta händer. Det är så skönt att få hjälp, det kan vara såna vardagliga ting som att få handlat, matlagning mm. När man mår dåligt måste man lägga fokus på att få kraft för att orka hämta sig – och man hämtar sig!

  Min familj/nära vänner har hjälpt till på alla sätt och vis, de har lyssnat, lagat mat, praktiska saker som att de lånat ut bilen, ägnat sig åt mina barn, hjälpt mig ekonomiskt. Jag älskar dem över allt för detta och kommer aldrig att glömma vilket stöd de har varit och fortfarande är. Jag tränar nu på att säga det till dem utan att röras till tårar.
  Nu mår jag bättre och jag har kraft att agera och jag har fått en värdefull insikt med på köpet: Jag bara ska omge mig med människor som vill mig väl.

  • Michael Larsen 22 september, 2014 at 09:12 - Reply

   Vilka fantastiskt fina människor du omkring dig. Avlastande som gör skillnaden. Allt det bästa till dig och de som stöttar dig. Tänk om alla fick ha det stödet:-)

 5. Helena 22 september, 2014 at 08:33 - Reply

  Ibland kan man behöva påminna sig om att det är lika viktigt att vara snäll och omtänksam mot sig själv som det är att vara det mot andra. Det är inte att vara självisk utan bara att ha en sund självkänsla. Att man faktiskt är värd att få må bra.

  • Michael Larsen 22 september, 2014 at 09:20 - Reply

   Kommer att tänka på detta med att först ta på sig syrgasmasken i flygplan vid förlorat kabintryck, innan man hjälper medpassagerare. Inte till mycket nytta om vi själva slås ut. Det gäller flera olika områden i livet. Allt gott till dig en dag som denna.

 6. Denise 22 september, 2014 at 14:47 - Reply

  Jag försöker ta mig ur en väldigt destruktiv relation och dina inlägg ger mig så mycket! Snart är jag förhoppningsvis där och vågar ta det avgörande steget. Tack!

 7. linda 22 september, 2014 at 18:57 - Reply

  Detta var jättebra skrivet. Tog ett foto och ska spara inför framtiden! Har definitivt tummat på mina egna önskemål och behov samt kommunikationen.

  Något jag verkligen skulle behöva hjälp med är hur man börjar älska sig själv. Min självkänsla låg verkligen på botten när han lämnade mig. Jag känner ju att jag blivit starkare och tycker faktiskt om den känsliga varma hsp som jag är. Men därifrån till att känna att någon annan kan tycka om/älska mig, det är ljusår….tar tacksamt emot tips!

  • Michael Larsen 22 september, 2014 at 20:11 - Reply

   Du kan börja tycka om dig själv genom vanorna. Det du upprepar dag efter dag och det du säger till dig själv i tankarna. Använder du ord för att trycka till eller lyfta? Vilka gamla automatiska budskap repeterar du? Kärlek till dig själv innebär att även vara förstående inför de mindre smickrande sidorna och inta en icke dömande attityd. Du behöver inte förändras för någon annans skull, utan för din egen. Allt det bästa till din linda. Ser hur du kämpar.

 8. maja 23 september, 2014 at 03:13 - Reply

  Det är tidigt på morgonen och jag vaknar med lätt ångest i bröstkorgen. Jag hör mina döttrars andetag…..Jag vet att jag inte varit sann mot mig själv alla gånger.Det kanske är därför jag så snabbt börjat känna känslan av hopp eller ett lugn att allt kommer att bli bättre.
  Jag har inte varit öppen för hur relationen varit utan bara beredd på att kämpa o fixa, laga o lappa ihop. Min äldsta dotter sa igårkväll: jag kommer klara mig tack vare att jag har dig.
  Jag tänker att jag betyder redan mycket för flera. Jag måste betyda mycket för mig själv för att kunna finnas där för de och för mig själv.

  • Michael Larsen 23 september, 2014 at 11:41 - Reply

   Vilken trygghet du ger din dotter! Måste kännas underbart för dig att höra henne ge dig den här bekräftelsen. Ångest är ett akuttillstånd som klingar av. Skriv av dig när du känner den komma, ut och gå eller spring. Det kommer att ge med sig. Värme till dig. Du är inte ensam.

Leave A Comment

X