Hur ser du på dig själv i ditt förhållande?

//Hur ser du på dig själv i ditt förhållande?

Hur ser du på dig själv i ditt förhållande?

Vem är du eller vem var du i ditt förhållande? Hur känns axlarna och käkpartiet när du sitter nära kvinnan eller mannen som du har ett förhållande med?

Minns en relation som jag hade för några år sedan och hur jag höll mig själv i tyglarna för att inte säga för mycket, eftersom kaos snabbt hade gjort entré. Jag vägde mina ord väl innan jag uttalade dem, undvek vissa ämnen och hade definitivt inte orken och modet att visa hela mitt jag. Varje åsikt eller känslomässigt behov hamnade under mikroskop och skulle analyseras. Om det inte stämde med hennes världsbild var den höga och skarpa rösten framme på någon sekund. Jag drog mig undan i mitt skyddande skal och såg till att enbart visa mig handlingskraftig, positiv och bekräftande.

Räckte det? Självklart inte!

Har du också varit eller är mitt uppe i det? Tillståndet som gör oss trötta, nervösa och ständigt på gång för att förebygga nästa energikrävande diskussion.

Men det är väl bara att lämna?

Tänk om det vore så lätt! Tänk om självförtroendet efter månader av känslomässigt bisarra drama fortfarande var intakt, så att vi såg klart och bara kunde gå. Tänk om psyket inte var förvirrat av skuldkänslor och tankar om att jag ”borde kunna bättre”, och förälskelse (eller det vi tror är det). Tänk om vi inte oroade oss för boende, barn som kanske fäst sig vid personen, eller ångesten över att behöva bryta upp en kärnfamilj. Tänk om vi inte stod vid avgrunden: ”tänk om det sista flyget har gått!? Tänk om jag aldrig mer kommer att få uppleva kärlek!? Tänk om jag begår ett gigantiskt misstag!?”

Men det stora misstaget är att stanna i en relation som äter upp oss inifrån! Som bryter ner våra grundvärderingar. En tvåsamhet som får de emotionella kranskärlen till hjärtat att blockeras så att vi en dag drabbas av en existentiell hjärtinfarkt: ”vad gjorde jag mot mig själv!? Vad gjorde jag med min dyrbara tid!? Varför tillät jag mig att behandlas så här!?”

Kärleken får dig att känna ett lättsamt och avslappnat hopp. Den gör att du vågar planera för framtiden. Den gör att du kan kliva innanför dörren till ditt hem med ett leende och känna en varm och trygg famn. Om du är singel så får kärleken dig att se ljust på det som väntar, utan att känna prestationskrav från omgivningen. Kärleken får dig aldrig någonsin att förakta din kropp, konstant tvivla på din kompetens och omdöme. Den gör att du kan lita på dina känslor och förnuft.

Kärleken gör att vi kan vila, oavsett vilken relationsstatus som vi befinner oss i. Kom ihåg det!

Att älska och bli älskad – webinar torsdagen den 24/5 klockan 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach

By |2018-05-22T07:26:40+00:00maj 22, 2018|Blogg|4 Comments

4 Comments

 1. Susan 22 maj, 2018 at 15:55 - Reply

  ” I wonder how much of what weighs me down is not mine to carry”

 2. A 23 maj, 2018 at 08:19 - Reply

  Grymt bra skrivet! Texten dök upp när jag behövde den som allra mest, och rörde mig till tårar. Stor igenkänning! Inser så väl när jag läser orden vad jag borde göra, men alla dessa ”tänk om…”

 3. Essie 23 maj, 2018 at 23:33 - Reply

  Det var många år sedan jag var avslappnad i kärlek. Ledsamt att inse..
  Lever nu själv med mina ungdomar varannan vecka och har mer kärlek nu än vad jag hade i min relation! Både ihop med ungdomarna men framförallt från vänner och familj.
  Kan det vara så att den kärleken yttrade sig redan tidigare men att jag inte såg den/tog den till mig – för den enda kärlek jag längtade efter var den från min man och den kämpade jag för men nådde den inte…
  Tack Michael – i kärlek kan vi vila oavsett relationsstatus!

 4. Caroline 24 november, 2018 at 13:10 - Reply

  Kloka ord! Du vet vem du är genom att göra det du älskar! Är mina visdomsord som jag vill dela med mig utav.

Leave A Comment

X