”Jag kommer aldrig mer att kunna lita på en kvinna!”

//”Jag kommer aldrig mer att kunna lita på en kvinna!”

”Jag kommer aldrig mer att kunna lita på en kvinna!”

Bara någon månad efter att han gift sig visar det sig att frun varit otrogen vid flera tillfällen. Han är förkrossad och uppgiven. Som extra salt i såren läser han en artikel skriven av en psykolog: ”man alltid är två i ett förhållande och otrohet är ett symptom på att det är något i förhållandet som inte stämmer.”

Ett sådant påstående är i mina ögon ett övertramp och en felaktig analys. Det finns personer som genom sina handlingar, är ensamt ansvariga i att inte få det att fungera i tvåsamheten. En person kan på egen hand förstöra tilliten, respekten och kärleken. De är av olika anledningar så pass bekräftelsehungrande att en person inte räcker till.

Våra beteenden kommer från oss – inte någon annan. Att ha som standard och påstå att det alltid är två som skapar omständigheterna är fel och skuldbeläggande. Det finns individer som får kickar av att vara med andra än med partnern.

Tillbaka till den gifta mannen som kort efter otroheten skilde sig. Han berättar: ”jag kommer aldrig mer att kunna lita på en kvinna!” Vilken oerhört mänsklig känsla! Är vi inte många som skulle känna på liknande sätt? Hans hjärta är sårat och behöver få känna skyddet av att tilliten är förbrukad. Det är ett känslomässigt akuttillstånd som bör respekteras.

Men över tid blir det destruktivt att bära med sig den inställningen. Över tid gör det att vi stänger dörrarna mot den tillitsfulla, öppna, ärliga och välmenande personen.

Vi behöver våga blotta oss igen om vi ska få uppleva kärleken. Det innebär alltid en risk. Livet erbjuder inga garantier! Det finns personer där ute någonstans som vi kan räkna med, oavsett vad vi själva varit med om. Våra erfarenheter färgar vår världsbild och syn på människor. Men vi bör inte låta personen som längtar efter att få vara nära oss få betala notan för vad ett ex utsatt oss för.

Våra psykologiska skydd finns där av en anledning, men vi bör vara uppmärksamma så att murarna inte är för höga och därmed ointagliga. Någon kommer en dag att vilja beröra ditt hjärta och kanske är han eller hon värd att få chansen.

Ernest Hemingway formulerade: “The best way to find out if you can trust somebody is to trust them.”

När tiden är mogen, och ja, vi behöver se till den en dag blir mogen så att vi kan få känna kärlekens fläktar mot ansiktet ännu en gång.

Så hittar du styrkan att lämna en härskande/manipulativ partner – webinar torsdag den 28/3 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach

By |2019-03-26T09:34:25+01:00mars 26, 2019|Blogg|1 Comment

One Comment

  1. Lovisa 28 mars, 2019 at 11:58 - Reply

    Tack för de orden. Har blivit bedragen i många år. Samtidigt har jag gett allt för äktenskapet, försökt kommunicera, överraska, försökt tyda han signaler, lista ut hur jag kan göra honom lycklig, förbättra mig själv, läst böcker om hur man förbättrar äktenskapet och självkänslan. Gett mer och mer av mig själv.
    När jag upptäckte hans dubbelliv blev jag snabbt kasserad, utbytt. Han är rasande arg sedan dess och gör allt för att provocera och trycka ner mig ytterligare. Han lyckas, jag mår fruktansvärt dåligt.
    Mitt i sorgen fick jag höra att jag måste se min egen del i konflikten. Det kändes som ännu ett slag i ansiktet. Kan inte kalla det en konflikt, det handlar om en person som ljugit, bedragit, manipulerat och utnyttjat en annan.

Leave A Comment

X