När förälskelsefasen är över går vi in i gamla mönster

//När förälskelsefasen är över går vi in i gamla mönster

När förälskelsefasen är över går vi in i gamla mönster

Som nyförälskade är vi oftast en bästa version av oss själva; nyfikna, passionerade, generösa, öppna för förändring, lyhörda, sexuella, förstående, kommunikativa, spontana, trygga, äventyrliga…

Vi är förlåtande (om vi ens ser) gällande den andres små ”konstigheter” och tycker att det mesta är attraktivt och charmigt. Allt känns möjligt!

Under ett antal månader hålls sidor inom oss som inte alltid är så vackra i schack av bl.a. dopamin och oxytocin. Psyket badar i en förförisk cocktail som får oss att älska vårt ”nya jag!

Men så sakta men säkert dämpas den intensiva ”jag är fullständigt öppen och förhandlingsvillig gentemot dig.” Vårt mer realistiska jag träder fram och vi ser i oss själva, och/eller i den andre en: kompromisslös pedant, svartsjuk härskare, emotionell vampyr, trött sengångare, person som ständigt är på gång och saknar förmåga till lugn…

Men i bästa fall är det kärlek som tar vid när den ”psykotiska” förälskelsens slöja fallit till marken.

Våra personligheter (ett komplext nätverk av historia, vanor och beteenden) läggs in i ekvationen och så har vi en mix som antingen smakar fantastiskt, eller är rent giftig.

Vi har nu möjligheten att slipa av de vassa kanterna inom oss eller ohälsosamt stoiskt resonera: ”sån är jag!”

Personen som är ointresserad eller oförmögen till självreflektion kommer att göra dig olycklig. När ni är två som är lyhörda och öppna för att förändra mönster inombords för tvåsamhetens skull, ser horisonten ljus ut.

Ett förhållande har potentialen till att utveckla oss som människor, men tyvärr också att sänka oss till nivåer som gör att vi känner allt annat än respekt och kärlek. Livskraft fylls på eller töms. Relationsdynamiken är enormt kraftfull!

Håll utkik efter dessa egenskaper under dejting/lärakännafasen:

 • Har landat och kommit till någorlunda ro efter tidigare förhållande.
 • Som respekterar sin egen person utan att vara självupptagen.
 • Är genuint intresserad av att lära känna dig.
 • Beter sig på ett sätt som gör att du känner dig trygg och avslappnad.
 • Har förmåga att se hur det egna beteendet påverkar andra människor.
 • Impulskontroll när det gäller humör, alkohol, kritik och motgångar.
 • Ord och handling i någorlunda god synk.
 • Behandlar främlingar med respekt.
 • Förmågan till social empati (inte detsamma som social smidighet, vilket kan dölja ett narcissistiskt beteende).

Jag önskar dig en skön lördag min bloggvän!

Michael Larsen – relationscoach

By |2019-10-19T08:00:41+01:00oktober 19, 2019|Blogg|3 Comments

3 Comments

 1. Johan 20 oktober, 2019 at 14:04 - Reply

  Hej Mikael!

  Är detta ett förhållande-fenomen som ligger i tiden tror du?..grundar det sig i en rädsla att vara helt öppen för någon annan?

  Med vänlig hälsning, Johan

 2. Stina 21 oktober, 2019 at 10:47 - Reply

  Tack för denna blogg och saker man kan vara uppmärksam på..hjälper mej att koordinera rätt! Och tack igen för en fantastisk blogg, hjälper mej enormt mycket att bygga upp mej själv o trasslet efter en besvärlig separation!

 3. Theres 25 oktober, 2019 at 12:24 - Reply

  Hej Michael,

  Jag vill verkligen tacka för dina inlägg. Det hjälper mig så mkt i min hjärtesorg just nu. Det är en lång historia men jag har kommit till en punkt i mitt och ”ex” sambons uppbrott som tyvärr påverkar min vardag så illa att jag spyr, får panik, är nedstämd och har svårt att se ljuset. Det var så mycket ord och så mkt handlingar som skulle vara kärlek men som istället var ren lögn. Med tvillingpojkar på 5 år tar jag en dag i taget och försöker acceptera det som har hänt. Men jag kommer aldrig att kunna ha en vänskaplig relation med personen efter allt. Utan endast kontakt när det gäller barnen osv.

  Kärlek är inte lätt och det känns som att detta är karma som biter mig i rumpan efter att jag lämnade en 10 årig relation för denna person som valt att exkludera mig i hennes ”inte mår bra period”.

  Tack för dina inlägg! ❤️

Leave A Comment

X