När narcissisten är en kvinna

//När narcissisten är en kvinna

När narcissisten är en kvinna

Det är ofta mycket svårare att upptäcka en kvinna med narcissistisk personlighetsstörning än en man med motsvarande profil. Generellt sett är n – mannen utåtagerande i sina sociala gester, medans den kvinnliga narcissisten kan vara väldigt ”omtänksam” och ”vårdande” i sitt sätt att vara.

Narcissister är experter på att dölja sanningen för sig själva, eftersom de alltid projicerar (pekar ut) det som de inte vill kännas vid i sig själva, och tilldelar andra de egenskaperna. Det gör dem väldigt trovärdiga eftersom de ser sin konstruerade självbild som den ultimata sanningen.

Hon är blixtsnabb på att rättfärdiga sig själv. I alla lägen! Och hon är extremt övertygande! Om hon någonsin säger förlåt, så är det oerhört urvattnat och utan substans. Hon kommer att anklaga dig för att skapa drama när det är hon som är själv som iscensatt dramat.

Det som chockerar oss när vi har haft en n -person nära inpå över tid, är att två helt olika personligheter träder fram. Den vi är ”säkra” på att vi kan lita på och som aldrig skulle såra oss. Och den andra sidan som utan att blinka kan krossa oss emotionellt.

N–kvinnan försvagar gradvis mannen hon är i förhållande med, så att hon sedan kan ”ta hand” honom. Detta övergår senare i förakt då hon ser honom som: ”inte tillräckligt maskulin. För känslig och instabil” etc. N-kvinnan får dig under den tidiga fasen i förhållandet att känna dig som Man. Upphöjd och idealiserad! När du senare plockas ner från piedestalen är du en ”looser”.

Det är hon som injicerar det emotionella giftet i dig genom att t.ex. framkalla svartsjuka genom ett flirtigt beteende, sexuella övertramp på sociala medier eller i den fysiska verkligheten. När du som hennes man reagerar på detta hänsynslösa beteende, får du höra att du är ”otrygg”, vilket tar fäste i dig. Hennes gränslöshet vänds mot dig och du börjar brytas ner.

Om hon konfronteras med verkligheten blir hon snabbt offret, eller så pekar hon ut partnern som syndabocken. ”Om du inte hade gjort så, hade detta aldrig hänt…”

En narcissist har en oerhört svag förmåga, eller ingen alls att se på sig själv och hur hennes beteende påverkar andra människor. Riktig empati saknas!

Den kvinnliga narcissisten är expert på att smeka mannens ego. Komplimanger om hur manlig, sexuellt attraktiv han är och får henne att känna sig som kvinna, vilket får honom att fullständig sänka de psykologiska försvaren. Hon kan nu styra honom i vilken riktning som än behagar henne. När hon väl lyckats med detta, tappar hon respekten för honom eftersom han i hennes ögon då är ”svag”.

Ett vanligt misstag vi gör, är att tro att vi har mer kontroll än vi i verkligheten har och detta spelar den kvinnliga narcissisten på, genom sina sexuella charmoffensiver, offer och gasljus-tekniken.

Vi män stannar kvar tillsammans med en n-kvinna av bl.a. två anledningar: självförtroendet har satts ur spel och vi är rädda för att om vi lämnar henne, så kommer hon snabbt att träffa någon ny (vilket hon gör för att hämta energi till sig ego). Åtskilliga män i historien har fått se sina liv förstöras av dessa emotionella vampyrer. Sök all kunskap som du bara kan i ämnet och börja bygga upp självförtroendet igen. Den rätta kvinnan är på ett sätt som tillåter dig att vara man. Sårbar OCH stark!

Att ha barn tillsammans med en narcissist – webinar torsdagen den 25 juli klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach

By |2019-07-22T13:15:14+02:00juli 22, 2019|Blogg|7 Comments

7 Comments

 1. Stefan 22 juli, 2019 at 22:33 - Reply

  Skrämmande läsning, då det hade kunnat vara mitt förra förhållande och min fd du beskriver i texten!

 2. Peter 22 juli, 2019 at 23:17 - Reply

  Så väl beskrivet Michael, en resa där verkligheten förvrängs och förfalskas för att passa den svaga manipulativa narcissisten.
  Det tar tid att samla ihop sitt liv efter all devalvering, nertryckning och lögner, men det går att göra.
  Jag fick ett brutalt uppvaknande av den typen du beskriver för snart 7år sedan och jobbar på att hitta tillbaka till mitt ’hela gamla jag’.
  Till alla som drabbats vill jag säga, det går att komma igenom, det tar tid, men med sanna äkta människor omkring sig klarar man det.
  Jag tackar alla er som funnits för mig, på min resa tillbaka till den jag i sanning är.

  • Michael Larsen 23 juli, 2019 at 21:18 - Reply

   Tack för dina ord Peter! Jag vet att du stärker många genom dina insikter som fötts ur smärta.

 3. Anneli 23 juli, 2019 at 08:39 - Reply

  Kvinnor är per definition förknippade med omhändertagande, empati, omsorg osv. så det gör det alltid svårare misstänker jag att upptäcka kvinnor som faller utanför det och kanske då misshandlar sina barn eller/och sin man osv.

  Jag har träffat två kvinnor som eventuellt jag tror skulle kunna falla inom kategorin narcissist och den ena har jag sett behandla sin man så, hon flirtade med skådespelare om de bara var tillräckligt kända och till slut lämnade hon också honom förkrossad och chockad, men jag ska säga att hon uppförde sig inte snällt mot oss andra heller.

  Supercharmig och rolig och energisk, kände alla rätta människor så man sögs in i hennes energifält och ville gärna vara runt henne men senare förstod jag att hon hade inga problem med att kliva över lik och offra andra för att ta sig upp i karriären. Runt henne kände man sig alltid bedömd och hon kunde säga till en att man var fantastisk och begåvad och sen snackade hon skit om en till andra för att alliera sig och skaffa favör hos någon som hade högre status.

  Jag tog otroligt illa vid mig och var helt dränerad efter att ha trott att jag var hennes vän så man behöver inte varit kärlekspartner för att ha blivit förförda av deras personligheter.

 4. Annica 24 juli, 2019 at 23:25 - Reply

  Min tro är att det finna lika många N-personer av båda könen.

  Kanske männen syns mer bara pga hur vårt samhälle är uppbyggt?

  • Anneli 25 juli, 2019 at 13:21 - Reply

   Du kanske har rätt Annica jag vet inte.
   En del av mig känner att det nog är vanligare hos män så som att de flesta våldsbrott begås av män.

   Menar inte alls att det gör män per definition till sämre människor inte alls men det jag förstått det som när jag lyssnat på David Eberhard eller andra är att det ändå finns skillnader mellan den manliga o kvinnliga hjärnan och att vissa saker är vanligare hos ena könet. Kanske inte narcissism – vet inte

 5. Micke 25 juli, 2019 at 12:03 - Reply

  Kanske dags att börja revidera den automatiska synen på kvinnan som den omhändertagande eftersom den inte riktigt kan sägas vara representativ längre. Ser massor av förhållanden där mannen agerar servicepersonal åt antingen en självcentrerad kvinna eller dyaden mor/barn där denna skapaelsens krona och mening har oändliga rättigheter och inga skyldigheter.

Leave A Comment

X