När vi har fastnat i ett förhållande som är över

//När vi har fastnat i ett förhållande som är över

När vi har fastnat i ett förhållande som är över

Ett förhållande tar slut på minst två olika nivåer – avslutet där ena parten säger: ”Jag vill att vi går skilda vägar. Det är över nu!” Och avslutet som sker på ett psykologiskt plan: där vi accepterar att det inte längre fungerar och att det därför är dags att begrava drömmarna om en framtid kring vi.

Någonting som är väldigt smärtsamt för en hel del människor som jag pratar med, är den känslomässiga separationen, vilken kan pågå flera år efter att man som par gått skilda vägar. Det är en limbo som fångar oss i en rad olika känslor som t.ex. sorg, ilska, ältande, självanklagelser, cynism, generaliseringar kring kvinnor/män, skam etc.

En vän till mig berättade: ”Det som gör mest ont, är att den jag visat hela min person för, inte vill vara tillsammans med mig. Han kände mig utan och innan; och så valde han bort mig! Och jag som tycker att jag är kärleksfull och klok.”

Det ligger nära till hands att börja tvivla på det egna värdet: ”Om jag bara hade gjort och varit så istället…” En del av oss kämpar med att ändra på jaget i hopp om att vinna tillbaka den som lämnat.

Drömmarna om framtiden, liksom minnena vi delat med en person som vi älskat (eller älskar), är enormt kraftfulla och det spelar ingen roll vad andra säger: ”Du måste gå vidare! Du är värd bättre!” Det är vi som lever med den inre separationen. Att klippa emotionella nervtrådar tar tid! Att försonas med att det inte blir fler kapitel i boken ”Du och jag”.

En man berättar: ”Jag har sänt henne alldeles för många meddelande. Förnedrat mig själv genom att be om hennes kärlek och tvingat på henne mina ömhetsbetygelser. Kan bara inte stoppa mig själv när jag sitter där hemma i ensamheten i vårt f.d. gemensamma hus.”

Att orka öppna dörren lite på glänt och säga till sig själv: ”Det är slut! Det gör fruktansvärt ont, men för min egen skull är det nödvändigt att lyfta blicken. Jag kunde inte bättre då. Jag vill hitta en ny framtid.”

Vi kan aldrig få någon att komma tillbaka och älska oss genom logiska argument och övertalning. Attraktion fungerar inte så! Det är en resa som tar tid och där vi förr eller senare behöver inse att en f.d. partners beslut, inte är det som sätter värdet på oss, utan vi själva genom våra vanor och hur vi behandlar den egna personen. Och andra.

Jag vet att vi människor håller hårt tag om hoppet, men emellanåt behöver vi släppa det så att någonting nytt och fantastiskt kan få ta plats.

Förstå och befria dig från traumabindningens destruktiva kraft – webinar måndagen den 2/12 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach

By |2019-12-01T11:50:14+01:00december 1, 2019|Blogg|8 Comments

8 Comments

 1. Bea 1 december, 2019 at 22:47 - Reply

  Det är så självklart att förstå det när man läser det. Tänk vad man är beredd att förhandla bort när man låter känslorna styra. Att vända det tar all energi och det kommer ta tid.

 2. Pernilla 2 december, 2019 at 18:53 - Reply

  Oh så sant allt som står!!!

 3. Stina 4 december, 2019 at 06:48 - Reply

  Bra text och mantran för mej att hålla sej till när man ska ta sej igenom den emotionella separationen. Det tar sin lilla tid o denna text är ett rättesnöre att tänka på under tiden så vi landar rätt på ’andra sidan’.

 4. Linda 7 december, 2019 at 13:47 - Reply

  Stämmer så väl… men jag orkar inte ta tag i nig själv och gå vidare.. känner mig värdelös..

 5. Eva 9 december, 2019 at 01:43 - Reply

  Lätt o säga o du fattar ju inte hur det är .
  Försök förstå hur jobbigt allt e med jul o trasig familj när otrohet o separation gör att alla blir lidande. Nya damen 25 år yngre än mitt ex han 57 .hon 2 år äldre än vår dotter.
  Nya ”skåpet” känner sig utanför så han dissar sina döttrar o barnbarn .Jag försöker ge dem det som är tryggt mig o våra traditioner .Men gör för ont alla minnen så inte så som du skriver man måste öppna dörren till nytt .Va hur då när hela ens liv e skit jobbigt .Nej så fel .

 6. Lena 13 december, 2019 at 19:32 - Reply

  Hjärnan förstår att det stämmer, men hjärtat säger något annat. Det är krossat, har fysiskt ont. Blev dumpad utan förvarning för några dagar sedan. Kan inte sova, äta eller tänka klart och är sjukskriven, hamnade i någon slags chock/kris. Saknar ofattbart mycket, och ältar vad jag gjort och sagt. Vill bara vara i min kärleks famn igen. Vad gör man när hjärtats röst är starkare än hjärnans…

  • Cindra 16 december, 2019 at 03:20 - Reply

   Hej Lena,
   Går genom likadan väg. Tycker tuffare än tidigare när man har passerat 50.
   Min hjärna börjar synka med hjärtat. Mkt mindre ont.

   Har läst bloggen och många kommentar gång på gång för att hitta innre balance.

   Många kramar
   C

 7. Lena 16 december, 2019 at 06:58 - Reply

  Hej C!
  Tack för ditt svar, jag hittade bloggen förra veckan när jag ”googlade” om min förtvivlan. Kommer återvända hit ofta nu.
  Har separerat tidigare, men aldrig upplevt det lika ont som nu. Jag är 50 plus, kände att jag äntligen träffat min själsfrände och stora kärlek.
  Kram

Leave A Comment

X