När vi inte vågar säga som det är av rädsla för att mista

//När vi inte vågar säga som det är av rädsla för att mista

När vi inte vågar säga som det är av rädsla för att mista

Det kommer ut som direkt ilska via sms, under samtal eller möten. Minst lika ofta som läckage mellan raderna (passiv aggressivitet) – tillrättavisande, ironi, sarkasm eller förfinade härskartekniker.

Vi människor har så enormt många avledningsmekanismer när det gäller att försöka komma undan de riktigt svåra känslorna: maktlöshet, sorg, förtvivlan, skuld och skam. Det är för många så mycket lättare att vara arg.

Men till roten – rädsla! Vi är rädda för att tappa ansiktet, att sårbarheten skall bli alltför uppenbar, inte hålla måttet, de inre och yttre kraven på att vi i alla lägen måste vara starka och stabila. Så mycket energi som läggs på att dölja Akilleshälarna!

Kvinnan berättar: ”jag vågade inte berätta för honom om min förtvivlan, ensamhet, panik, hur ful och oattraktiv jag kände mig! För då skulle han ju lämna mig.”

Den elitidrottande mannen: ”jag smusslande med mina anti ångesttabletter. Jag var rädd för att hon skulle tycka att jag var en looser och träffa någon annan!”

Vi behöver jobba med att släppa taget om rädslorna. För att kunna göra detta behöver vi se dem i ögonen och stå kvar. Sluta med att ljuga för oss själva, bygga efterkonstruktioner och köpslå med våra genuina sanningar.

Att krampaktigt hålla fast vid det förgångna tar så oändligt mycket energi – vi missar nuet (det enda vi med säkerhet har). Känn de djupa andetagen här och nu.

Om den du älskar vänder ryggen för att du sant och öppet kommunicerar din osäkerhet, är det inte hon/han du vill dela timmarna och dagarna tillsammans med.

Det mest respektfulla vi kan göra mot oss själva, är att läka det som behöver bli helt så att vi kan leva till fullo. Där empati och kärlek lever sitt utrymme, träder rädslorna tillbaka.

”Varför blir jag den jag blir i mina relationer?” Webinar – torsdagen den 28 september kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach

By |2017-09-26T10:14:25+00:00september 26, 2017|Blogg|5 Comments

5 Comments

 1. Anna K 26 september, 2017 at 12:14 - Reply

  Så intressant…

 2. T 26 september, 2017 at 12:53 - Reply

  Utan ärlighet kan man inte bygga tillit

 3. Jennifer 26 september, 2017 at 18:54 - Reply

  Oh my god.. Michael du gör det igen – sätter dina ödmjuka ord på min innersta hemlighet. Det som jag tror att jag är ensam om att känna och som vore min undergång att avslöja… Du beskriver det så naturligt och avväpnande.. så att det inte känns lika farligt längre. Önskar att du vore en självklar gäst på mitt kommande bröllop för utan dig och din kunskap hade min relation inte alls varit densamma. Är dig oändligt tacksam för dina resonemang och att du delar med dig av dem till oss alla här ute. Du får oss att växa som människor. Du får mig att våga tro på kärleken och dess helande kraft ❤
  Tack ❤

 4. Helene 27 september, 2017 at 04:50 - Reply

  Åh så bra skrivet!!

 5. Lasse 8 oktober, 2017 at 13:39 - Reply

  Våga vara sårbar är att visa mod.
  Vi är ju inte så annorlunda än de människor som gick omkring här på klotet för 200000 år sedan.
  Deras vardag var troligen uppdelad i flykt eller attack när de mötte någon annan människa, eller djur?
  Ska jag äta eller ska jag ätas?
  Åh, vad vår logiska del av hjärnan spelas bort av våra, precis som du skriver, djupt inrotade känslor gör med(för?j oss.
  Utan de skulle vi kanske inte kommit hit?
  När jag klätt av mig naken inför någon, inte bokstavligt, händer något intressant;
  Har aldrig varit om att någon missbrukat det mot mig.
  Ändå tycker vi det är så läskigt.

Leave A Comment

X