Rädslan för att förlora den vi älskar

//Rädslan för att förlora den vi älskar

Rädslan för att förlora den vi älskar

”Du måste älska dig själv först innan du kan älska någon annan.”

”Det går inte att leva i ett harmoniskt förhållande om vi är rädda för att mista.”

”Balans är A och O i livet.”

Nej, du måste inte älska dig själv först för att kunna leva i ett harmoniskt och balanserat förhållande. Du har all rätt att vara rädd för att kärleken ska gå förlorad.

Böcker, bloggar och experter inom området relationer och personlig utveckling, lär ut betydelsen av att vara en hel, självälskande individ med stor integritet. En ”emotionell” skönhetsindustri inom området relationer har växt fram som vi hoppas ska göra oss fullkomliga. Trampa inte i fällan därför att perfektion är en illusion!

Emellanåt är vi rädda, ängsliga och distanserade. Vi tappar masken och tvingas inse att vi inte har fattat det. Vi kan bli needy, kontrollerande, självupptagna och frustrerade. Och det är ok!

Läs gärna och reflektera över kloka och insiktsfulla ord. Sträva mot att växa, bli en bättre partner och vän till dig själv, men kom samtidigt ihåg din sårbarhet. Hur mycket vi än har fördjupat oss i psykologi, personlig och spirituell utveckling, så kommer vi emellanåt att köra fast. Vi kommer att trilla in i primitivare kommunikationsformer. Klumpiga ord kommer att halka ur våra munnar och vi kommer att bli likt rebelliska tonåringar i våra nära relationer.

Du måste inte vara en hjälte med superegenskaper som i varje ögonblick ser din partner och formulerar enastående och tillitsskapande meningar. Ditt anknytningsmönster kommer att sätta krokben för dig och där du i efterhand undrar: ”hur kunde jag gå på det igen?! Hur dum får man vara?” Bli vän med dina tillkortakommanden så att du börja acceptera dig själv och ditt bagage. Skapa vanor så att du kan respektera dig själv. Hur ska du kunna förlåta en partner om du ständigt är alltför krävande och dömande gentemot dina egna brister?

Förvänta och kräv inte personlig perfektion från din partner eller en blivande! Du kommer garanterat att bli besviken och du kommer själv att bli till en person som du egentligen inte vill vara.

Förändra dina begränsande anknytningsmönster – föreläsning online ikväll den 6/12 kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach

By |2017-12-06T08:49:08+00:00december 6, 2017|Blogg|3 Comments

3 Comments

 1. Petra35 6 december, 2017 at 10:48 - Reply

  Så skönt att du säger sådär…pust…tack…ja, det räcker med att man försöker allt man kan.

 2. Anna K 6 december, 2017 at 12:35 - Reply

  Åh…så intressant inlägg!

  Håller med och särskilt med vikten av att börja förstå sina egna behov, brister, intressen, talanger etc. När man gör det så kanske det är just då man så att säga ”älskar sig själv”.
  Jag jobbar med barn och vet hur otroligt viktigt det är att se behoven hos varje enskilt barn. Och man ser verkligen barnens olika behov. Vissa är rädda för ljud, andra älskar vatten, någon vill alltid sitta i knät när man slagit sig andra vill aldrig ha en kram, vissa gråter, någon är överaktiv, någon otroligt trygg, andra ängsliga etc. Barnen är verkligen egoister och man ska hela tiden tillfredsställa dem, stötta dem, bekräfta, lära av dem, ge dem utmaningar etc etc.

  Men, så tänker jag på oss vuxna, som jobbar och jobbar och jobbar… våra behov finns fortfarande kvar. Har själv gjort resan med att successivt släppa efter på alla de egna behoven, utan att märka det, pga av livet-familjepusslet-ekonomi-makens karriär-tonåringar-mor/farföräldrar etc…det är så lätt att tappa bort sig själv och då orkar man inte heller älska och bekräfta den man en gång så otroligt mycket älskade.

  Försöket lära mina unga vuxna, som så smått börjar med det stora livspusslet, att dels försöka ha roligt på vägen, att dejta sina respektive, att se upp för alltför många anpassningar som gör att ens egna behov åsidosätts.

  Det är sannerligen inte lätt i det samhälle vi lever idag.

 3. Joe 6 december, 2017 at 13:41 - Reply

  Kloka och insiktsfulla råd är bra men läxan går ofta inte in förrän vi kraschat och bokstäverna ligger huller om buller på marken jämte oss i kaoset. I spillrorna sätter vi själva sakta ihop bokstäver till ord, orden till samma kloka meningar men nu förstår vi plötsligt innebörden på ett djupare plan.
  ”The cave you fear to enter holds the treasure you seek”

Leave A Comment

X