Relationer – när kommunikation bara är ett ord

//Relationer – när kommunikation bara är ett ord

Relationer – när kommunikation bara är ett ord

Mannen säger för en utomstående de perfekta orden. Ytligt sett! Problemet är att kvinnan som han delar sitt liv med, inte känner någon substans och djup i det som sägs. Hon har under flera år sett igenom meningarna och teknikerna som han lärt in under utbildningar via jobbet. Några skulle kunna invända: ”Ja, men då får väl hon säga till och bli mer tydlig.”

Men vad gör vi när tydlighet möts med suckar, tystnad, himlande ögon, en ryggtavla…? Eller mer raffinerat: ett analyserande och intellektualiserande av den andres känslomässiga uttryck.

Många människor kan kommunicera genom förnuftet, men hur är det med den emotionella närvaron? Jag stannar upp i skrivandet – närvaro? Är alla medvetna om vad det betyder? Att vara närvarande i ett förhållande? Det är precis här det brister för en hel del. Särskilt för oss män. Vi kanske inte tycker om att höra det, men det är så det ser ut. Varför sker alla separationer och skilsmässor till 70 % på kvinnans initiativ? Slumpen?

Kanske är vi mästare på att uttrycka oss verbalt, men vad hjälper det när det ändå bara är ord. Attraktion och kärlek byggs aldrig genom övertalning, strategier, försök till att vara smartare än partnern…

Närvaro innebär att finnas där för partnern på många olika plan. Det är inte bara en kropp som vistas under samma tak. Det finns alltför många ”walking dead” liknande relationer. Det är så mycket mer än att enbart en delad ekonomi, barn och projekt som ska ros i hamn.

Jag ser det gång på gång genom mitt arbete: en partner som längtar efter samhörighet och en annan som inte tycks förstå vad hon (ibland en han) pratar om. Det kan pågå i åratal! En dag släpps bomben.

Vi stänger av inför det vi upplever som ett konstant tjat. Men vad är det som ligger bakom ”tjatet”? Kan du se att det egentligen inte handlar om: ”att du aldrig tömmer diskmaskinen? Jobbar för mycket. Aldrig uppvaktar och visar uppskattning.”

Det du upplever som: ”Aldrig nöjd vad man än gör!” Har sin grund i ensamhet. Du kan vara världsmästare på fixande, förnuft och litterära formuleringar, men vad hjälper det partnern sörjer på insidan. Längtan efter någonting som aldrig ges i relationen. Lågt relationsintresse förintar attraktionen. Kärlek är en för ögat osynlig energi (liksom elektricitet), som vi inte ser direkt. Det som däremot syns med all tänkbar skärpa, är konsekvensen av den kärleksfulla kommunikationen. Kärleksfulla och lyckliga ansikten går inte att fejka.

När dejtade du din partner senast? När överraskade du henne/honom med någonting omtänksamt? Glöm blommorna, middagarna och presenterna om du inte ser kärnan i ert relationsproblem. Få aldrig en partner att känna sig ensam i ditt sällskap.

Undvikande anknytning – varför distanserar vi oss när partnern vill kommanära? Webinar ikväll den 26/4 klockan 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach

By |2018-04-26T07:51:01+00:00april 26, 2018|Blogg|6 Comments

6 Comments

 1. G 26 april, 2018 at 08:11 - Reply

  ….gråter inombords när jag läser denna texten……
  …..du förstår saker på djupet Michael, och lyckas beskriva det i ord. Tack för alla dina texter.

  • A 27 april, 2018 at 14:40 - Reply

   Håller med! Gråter också… men inte bara inombords, tårarna rinner… går inte att hålla emot när man blir så berörd och träffad i djupet. Gud så bra skrivet.

 2. Caroline 26 april, 2018 at 08:51 - Reply

  Det du skriver är precis vad som hände mig. Det var jag som lämnade. Visserligen ingen bomb för jag hade under lång tid berättat hur jag kände. Han trodde nog aldrig att jag skulle göra det. Men jag är hellre ensam singel än ensam i en relation.

 3. MyranX 26 april, 2018 at 09:17 - Reply

  Du beskriver det precis som jag upplevde det – och säkert väldigt många andra. Trots terapi och flera års diskussioner,samtal- i vår relation blev jag just den där du beskriver- tjatig, aldrig nöjd, tråkig, sur etc. jag kände mig så också till slut. Jag älskar familjen och det krävdes oerhört mycket för att efter 20 år bryta upp. Fortfarande finns det en sorg över en familj som aldrig är tillsammans – ett högt pris är det- men jag äe nu mycket mer tillfreds och tom glad emellanåt! Jag lever inte i någon relation men har många fina vänner. Inget är perfekt men man får försöka väga dessa olika delar och min vågskål tippade över. Det jag har funderat över om en bättre terapeut hade kunnat hitta dessa saker, vilket aldrig kom upp. Jag fick höra att jag måste bli mer tydlig ?? Tack för att du skriver alla dessa kloka saker till oss Michael- det både hjälper och värmer!

 4. Annica 26 april, 2018 at 23:11 - Reply

  Så bra text och mycket igenkänning.

 5. Anna Axelsson 27 april, 2018 at 09:08 - Reply

  Går det att få tillgång till webinariet såhär i efterhand?

Leave A Comment

X