Så känns ett enastående förhållande

//Så känns ett enastående förhållande

Så känns ett enastående förhållande

För att kunna bryta medberoende och avsluta ett destruktivt förhållande behöver vi förebilder som vi kan vända blicken mot. Ett lysande riktmärke på hur en hälsosam och levande relation ser ut. Det är oerhört viktigt att vi lär oss att se varningssignaler, orsaker till varför vi hamnar i medberoende, kunskap om anknytningsmönster och jobba med vår egen utveckling. Men vad som är minst lika viktigt, är att kunna känna inom sin egen person hur lugn, glädje, trygghet och kärlek ser ut i praktiken.

Några funderingar:

Igår eftermiddag/kväll satt jag ute med min pappa i Köpenhamn på ett fantastiskt trevligt ställe (julkänsla var bara förnamnet). Vi pratade om design, uppfinningar, världspolitik, men framförallt relationer och betydelsen av vilken inställningen man har till livet. Pappa berättade om hur han för drygt femtio år sedan träffade mamma på ett dansställe. Sedan den dagen har de alltid funnits där för varandra (senast igår såg jag dem gå och hålla varandra i handen och krama om varandra ute på stan). Det är helt fantastiskt fint att se!

Pappa har ett sådant oerhört rent och okomplicerat synsätt när det gäller relationer: ”människor längtar efter att få känna sig förstådda. Försök att förstå innan du själv förväntar dig att bli förstådd. Försök aldrig att tvinga dina åsikter på någon annan. Du måste inte alltid ha rätt! Var generös med komplimanger och sluta aldrig att anstränga dig för kvinnan i ditt liv.” Det var bara några av de tankegångar som han delade med sig utav där i baren på hotell D Angleterre.

Alla behöver vi förebilder i en eller annan form! Jag ser hur värdigt min pappa behandlar sig själv och därmed andra. Timmarna i Köpenhamn igår gav mig oförglömligt vackra minnen som för alltid kommer att leva inom mig.

Det är just den sortens relationer vi behöver: vackra möten som gör att vi kan se vilken nivå vi bör lägga oss på, så att vi kan få smak på hur kärleken verkligen känns. Sök inte efter plagiat när du kan få originalet. Det är värt att vänta på att den rätte kliver in på din livsscen.

Medberoende och konsten att bryta den känslomässiga fångenskapen – webinar ikväll 3/12 kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen

By |2017-12-03T09:54:11+00:00december 3, 2017|Blogg|18 Comments

18 Comments

 1. Marianne 3 december, 2017 at 08:43 - Reply

  Du har så rätt. Och jag tror att den viktigaste nyckeln är det du skriver ”jag ser hur värdigt pappa behandlar sig själv och därmed andra”.

  För det har jag äntligen förstått. Allt börjar i hur jag behandlar mig. Nu när jag äntligen respekterar mig själv så låter jag också andra vara som de är. För det ska sägas; medberoende låter på ett sätt lite nobelt – man sätter andras behov före sina egna. Men i alla fall min erfarenhet är att det med medberoende också följer att man faktiskt försöker förändra andra så att de ska passa en själv och att deras behov därmed ska sammanfalla med mina.

  Men för mig är det stopp. Jag ändrar aldrig någon annan igen. Jag inväntar att den som faktiskt är rätt för mig kommer in i mitt liv.

  Sen är det klart att det är ensamt ibland. Jag fyller år idag. Mitt barn är dock hos sin pappa. Mina föräldrar och syskon bor långt bort. Hade jag bjudit hem vänner så hade de kommit, men jag har inte energi att dra själv i det just nu. För att vara singel innebär ju just att få dra i allt själv.

  Men jag har kommit till en punkt där varsamheten om min tid och energi är så stor att det inte längre är ett alternativ att dela mitt liv med annat än rätt person. Om det så ska dröja decennier innan han kliver in.

  • Marie 3 december, 2017 at 09:42 - Reply

   Marianne – Grattis! Gör ngt fint för dig själv idag. Uppsök en vacker plats, ha bra musik i öronen och njut. Kram.

   • Marianne 3 december, 2017 at 22:41 - Reply

    Tack! Jag gjorde något bra för mig själv – bastade och pratade med en fin vän!

  • Petra35 3 december, 2017 at 10:29 - Reply

   Grattis Marianne ❤️ Du är så klok och jag önskar dig en jättefin födelsedag. Jag känner igen mig i allt du skriver.

   • Marianne 3 december, 2017 at 22:41 - Reply

    Tack fina fina du!

  • Lyckliga Lisa 3 december, 2017 at 12:26 - Reply

   Grattis Marianne! Önskar dig mycket glädje, kraft och djupgående lycka det kommande året.
   Jag tycker du tänker så sunt om varsamheten om din tid och din energi.
   Känner igen.
   Kram

   • Marianne 3 december, 2017 at 22:42 - Reply

    Tack!
    Och absolut! Vi ska vara rädda om oss. Dela med av oss till rätt personer!

  • Jojjo 3 december, 2017 at 13:11 - Reply

   Grattis, önskar dig en jättefin födelsedag!

   • Marianne 3 december, 2017 at 22:42 - Reply

    Varmt tack!

 2. Anna K 3 december, 2017 at 08:50 - Reply

  Så underbar stund med sina nära och kära. Hade själv en sådan stund i somras med mina föräldrar då de bjöd ut mig på en vacker och fin restaurang. Vi pratade lite om den relationen jag haft med mitt ex. men det är svårt att berätta allt. Min far blir ledsen över sig själv att han inte sett och förstått för då hade han varit mer beskyddande av mig.
  Jag anses ju också vara en driftig person, en doer, som får saker och ting gjort. En person som ser mer möjligheter än hinder. Visserligen en bra egenskap…men börjar lära mig att det jag presterar är inte min värdighet eller att ingen tackar mig för det jag gjort utan hur jag är som person…precis som du reflekterar över så behöver man behandla sig själv med värdighet för att kunna stanna upp och förstå andra männsikor. Både inom familjen, arbetet och i sin kärleksrelation.

  Det är så underbart med julen och dess budskap och jag önskar alla som nyligen fått beskedet om att hen lämnar dig, kanske för en annan, att allt kommer att bli bra igen. Fast du inte tror det nu.

  Michaels far säger försök förstå innnan du själv förväntar dig att bli förstådd..så bra att ta med sig inför möten med alla människor. När man nyligen separerat och känslorna löper amok på utsidan så är det svårt att försöka förstå…men ack så viktigt. Fick en fin mening med mig från en somalisk kvinna, då, när det bara gått 4 månader efter beskedet, som löd -Glöm inte bort att tänka ibland! Hon förstod hur illa det kan gå när man är nyseparerad och känslorna styr alla handlingar.

  Kanske det är det som är den stora bristen i dagens samhälle. Att vi inte har tid för att sätta oss ned en liten stund varje dag och bara tänka över sig själv, varför man säger det man säger och utför de handlingar man gör.

  Förstår mer och mer aftonbönens syfte…(även om jag inte är regligiös) att den får oss till att stanna upp.

  All styrka till er som mår dåligt

 3. Agneta 3 december, 2017 at 12:43 - Reply

  Den underbara relationen har jag med min Dotter som också bor i Köpenhamn❤️
  Ack så värdefullt!⭐️

  Tack! för all klokskap

  Med värme Agneta

 4. Lotta 3 december, 2017 at 13:02 - Reply

  Varmt Grattis Marianne ❤
  När du pratar med dina barn så planera ett födelsedagsfirande en annan dag och gör något mysigt tillsammans då istället Det har fungerat för mig o barnen tyckte också det var en bra idé. Önskar dig en fin dag! Kram Lotta

  • Marianne 3 december, 2017 at 22:44 - Reply

   Tack!
   Och absolut! Sonen och jag har redan pratat om att gå på restaurang och fira en annan dag. Han sa ”du måste ju ha kalas”.
   Kram

 5. Jojjo 3 december, 2017 at 14:00 - Reply

  Vilket fint foto! Så viktigt att prata med dem som har goda erfarenheter och härligt att samtala med sin förälder.

  Jag blir alltid så varm i hjärtat när jag ser och hör om långvariga kärleksfulla relationer. Möter det bland familj och vänner, men även i yrkeslivet.

  Kanske förutsatte jag att det är fullkomligen självklart att ta väl hand om dem som står en närmast. Kunde inte tänka mig att någon inte skulle vilja mig väl.
  Just nu känns det väldigt sorgligt att inte ha en ny kärleksrelation och egentligen aldrig veta om det kommer att ske. Någonsin.

 6. Anna K 3 december, 2017 at 15:58 - Reply

  Du är en fin männsika Marianne…grattis i dubbel bemärkelse!

  Kram

  • Marianne 3 december, 2017 at 22:45 - Reply

   Tack fining! Kram

 7. Annica 4 december, 2017 at 00:41 - Reply

  Kloka och fina ord!

 8. T 4 december, 2017 at 08:21 - Reply

  Klokt skrivet!

  På väg till jobbet i morse hamnar jag bakom mitt ex bil, som jag inte har sett sen uppbrottet flera månader sen. Jag såg inte mitt ex, bara reg. skylten och bilen som jag körde bakom i ett par 100 meter, men det uppstod en känsla jag inte har känt tidigare, trots att det är flera månader sen vi bröt och sågs sist, uppstod en känsla där hela min kropp nästan började skaka och jag ville kräkas så jag fick stanna bilen för och sansa mig. Jag trodde att jag hade gått mentalt vidare i livet, men en liten reg. skylt kan visa motsatsen. 🙁

Leave A Comment

X