Sex är en superskarp spegel på hur förhållandet mår

//Sex är en superskarp spegel på hur förhållandet mår

Sex är en superskarp spegel på hur förhållandet mår

Kroppen ljuger inte! Vi kan försöka lura oss själva men kroppen kommunicerar utan censur. Och den kommer att tala till dig! Är hon eller han HÄR när ni älskar med varandra? Vill hon eller han vara nära dig? Är sex något som leder till ständiga diskussioner och konflikter? En som försöker komma tätt inpå och en som drar sig undan.

Om vi inte är lyckliga i tvåsamheten kommer det att speglas inom det sexuella området. En del människor kämpar med att lappa ihop förhållandet genom att få ordning på sexet. Det fungerar inte så! Vi kan försöka tackla symptomen, men utan att gå till kärnan kommer ingen varaktig förändring att ta form.

Det är lätt att känna sig oälskad och oattraktiv när partnern inte vill bli berörd av dig. Varför tillåts du inte att komma nära? Varför vill du inte att han eller hon rör vid din kropp? Det låser sig och frustration tar vid på många olika fronter. Två som känner sig ensamma på helt olika platser.

Hur öppna är ni för varandra? Hur bemöter ni varandra i vardagen? Finns det saker som ligger och skvalpar olustigt mellan er och som bryter sönder kommunikation och viljan till närhet? Hur ofta dejtar ni varandra? Har partnern kommit flera placeringar ner medans barnen är på topp?

Som jag skrev igår: förspelet pågår 24 timmar per dygn och det finns inga genvägar. Jag vet att det s.k. livspusslet kan krama livsaptiten ur oss och då kommer sex och närhet långt ner i prioriteringarna. Därför är det centralt att hitta stunder ”för att göra ingenting”. Pausa tiden en lite stund och påminn er själva om vad som en gång gjorde att ni drogs till varandra. Vad har ni missat längs med vägen? Tar du hand om dig själv så att du har energi över till din partner? På vilket sätt inspirerar och uppmuntrar ni varandra? Ser du och bekräftar henne/honom överhuvudtaget? Eller har den dödliga ta för givet attityden bedövat?

En del människor säger att passion, nyfikenhet, önskan att vara nära, lusten att prata med varandra om mer än det praktiska och glädjen, falnar efter en tid. Jag är inte enig! Det måste inte vara så! Jag har sett flera exempel på att det går att behålla gnistan mellan två människor. Gester och blickar som skänker fysiskt och emotionellt blodflöde är något ni kan ge till varandra. Om båda är öppna för det!

Tycker du att det redan har gått för långt utför och du inte känner minsta attraktion till din partner? Varför stannar du? Varför ger du inte honom eller henne möjligheten till att få känna lycka på annat håll? Och åt dig själv. Jag påstår inte att vi lättvindigt bör lämna våra relationer, men det som är dött går det inte att blåsa liv i. Din tid är dyrbar!

Sex, närhet och kärlek i handling – webinar imorgon torsdag 30/11 kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach

By |2017-11-29T14:34:00+00:00november 29, 2017|Blogg|9 Comments

9 Comments

 1. Susanne 29 november, 2017 at 16:30 - Reply

  Hej visst är det så,men en sak som berör mig iallafall är att klimakteriet med sjunkande hormonnivåer kan verkligen oxå ställa till det med sexlusten.tyvärr
  Vh Susanne

 2. Anna 29 november, 2017 at 19:01 - Reply

  En som vill vara nära och en som drar sig undan…Ja det känner man igen . Du har helt rätt fast det tar sin tid att komma dit. Det tog lång tid innan jag insåg att det inte är nått FEL på mig som inte ville. Det som en gång fanns där var borta!!.
  Jag gick vidare. Nu har jag insett att sex är så mycket mer än samlag !!. Även om det inte funkar med samlag nån gång så kan man ge varandra så mycket mer. Tror att många behöver lära sig det . Livet blir mycket rikare då . Vh Anna

 3. H 29 november, 2017 at 21:03 - Reply

  Sant men när allt annat fungerar och det finns barn med i bilden blir allt mer gråskala, det är inte så svart-vitt. Ska man lämna en relation som fungerar och är trevlig om än mer som vänner än kärlek? Samma värderingar och intressen och livet som helhet är jättebra men ingen lust eller passion. Barnen mår bra i familjen. Har svårt att tänka mig att riva upp dem bara för att jag ska få känna passion på annat håll. Deras uppväxt och trygghet är så viktig. En skilsmässa skulle leda till otrygghet för dem och känns oerhört egoistisk.

 4. carolina 29 november, 2017 at 22:02 - Reply

  är man med någon man tycker om så vill man inget annat än ha beröring. Och vice versa. Sex är en mkt bra värdemätare om hur förhållandet är. Har det dött så tror jag att det är oehört svårt att blåsa liv i det igen

 5. Viola 29 november, 2017 at 23:23 - Reply

  Det finns inget bättre än närhet och att man vill vara nära sin partner och könna lust att älska med sun partner. Jag är mitt uppe i övergångsåldern och det känns som om jag fortfarande är 20 år nör min partner ser mig. Det enda som betyder något är närvaro och finns inte det så finns ingen attaktion.

 6. T 30 november, 2017 at 08:01 - Reply

  Som när man blir chockad över hur fantastiskt det är varje gång fast man gjort det 1000 gånger innan! Som när slår någon med en våt lase i ansiktet! Helt underbart!

 7. Vilsen 30 november, 2017 at 09:07 - Reply

  Jag och pappan till mina barn hade en lång relation, 20 år. Vi var jämställda med allt i hemmet. Hjälptes åt med allt. Kunde prata om allt. Skratta ihop. Fina trygga barn. Semester på vintern och sommaren. Ja en helt underbar och fantastisk familj. Men sista åren absolut ingen passion. ”Ställde upp” ibland för att det ska ju liksom vara sex i en relation. Men det kändes helt dött. Kände mig som en…ja jag vet inte vad jag ska saga. Det skulle liksom bara genomföras. Till slut tog det over hela mig. Vi pratade om det, min partner och jag. Men vår relation hade utvecklats till en ren vänskapsrelation. Jag kunde inte stanna kvar. Ville inte leva i denna kompisrelation. Det var en sorg med skilsmässa, men hur hade det blivit att stanna kvar och leva i detta? Jag tror till slut att man hade blivit bitter, eller kanske ännu värre, sökt kickarna utanför äktenskapet.
  Så nej en skilsmässa är inte egoistiskt, om man har provat att lösa allt det som inte är bra.
  Absolut är sex en värdemätare på relationen. Relationen behöver ju inte vara dålig utan sex, men frågan är om det är en sådan relation man vill leva i.

 8. Karin A 1 december, 2017 at 12:21 - Reply

  Hur är det med nya relationer? Om man träffar någon som är trevlig och vi har många gemensamma intressen men tyvärr finns ingen fysisk attraktion från min sida. Kan den komma senare även om det från start känns heldött på den fronten?

  / Karin

  • T 1 december, 2017 at 16:17 - Reply

   Har svårt och tänka mig det, men det är kanske för att jag blir attraherad av de egenskaperna som är lika och jag gillar. Då växer personen i mina ögon och blir ännu mer attraktiv. Så funkar det för mig, men alla är vi olika. Finns inget mer attraktivt än och vara på samma våglängd och nivå. När bägge 2 tycker något är helknasigt eller jätteroligt och man ser det i varandras ögon. Det är attraktion för mig, det är då jag vill vara fysiskt nära den andra personen.

Leave A Comment

X