Självbilden som vi ger till våra barn

//Självbilden som vi ger till våra barn

Självbilden som vi ger till våra barn

Under en fika med min ena dotter tänker jag: Självkänsla – för mig ett vackert och kraftfullt ord. Jag vill ge det till mina döttrar. Inte som ett filosofiskt begrepp, utan som en levande kraft, något de bär med sig i varje rörelse, fotsteg och andetag. Att de känner sig hemma i den egna personen och kroppen (de två är oskiljaktiga).

I en tid då bekräftelsebehovet aldrig har varit större än nu p.g.a. tekniken och sociala medier, är den trygga kroppsuppfattning livsviktig: ”här går gränserna och självrespekten är min dyrbaraste tillgång. Mitt värde är långt, långt större än andras bild av mig.”

Tänker att jag som pappa är den första manliga förebilden i deras liv, vilket är en hissnande och skrämmande tanke. Vad tar de med sig från mitt sätt att vara? Vem är jag i deras ögon?

Jag vill inget hellre än att de går sin egen väg. Den som gör att de kan le inåt och utåt. Släpper tilliten fri i att min kärlek bär dem genom alla årstider.

Önskar att de skall våga tro på kärleken fullt ut, även om de har sett sina föräldrar gå åt skilda håll. Att de ser världen genom SINA ögon och mejslar ut egna drömmar ur marmorblocket.

Vilka inre resurser önskar du att ditt barn bär med sig?

Bryt dina destruktiva beteenden – webinar söndag 6/5 klockan 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach

By |2018-05-04T08:15:01+00:00maj 4, 2018|Blogg|4 Comments

4 Comments

 1. Camilla 4 maj, 2018 at 11:30 - Reply

  Önskar att mina barn lyssnar på sitt hjärta, vart det än tar dom. För det finns alltid tid för förändring och bättring, men följer du hjärtat är du alltid sann mot dig själv.

 2. C&Livet 4 maj, 2018 at 11:35 - Reply

  ”här går gränserna och självrespekten är min dyrbaraste tillgång. Mitt värde är långt, långt större än andras bild av mig.”
  Den meningen. Den sammanfattade vad jag vill att mina barn ska känna i sina liv <3

  Särskilt delen om att deras värde är långt större än andras bild av dem. Något jag själv borttas med efter min otrohet – vad andra tycker och tänker om mig? De som inte ens känner mig har skaffat sig en bild av vem jag är utifrån ett fel jag gjort i mitt liv… Och jag kan inte själv heller släppa det. Mitt värde har fallet av mina egna misstag och brister.

 3. Annica 4 maj, 2018 at 12:23 - Reply

  Oerhört viktiga tankar, tack.

 4. Susan 4 maj, 2018 at 12:30 - Reply

  *Det är bara när du vet och förstår ditt eget värde,som förväntningarna på hur andra borde behandla dig ändras. Dvs du lär andra hur du vill bli behandlad

  *Jämför dig bara med dig själv,den du var igår

  *Att inte investera ”blindfolded” i någon. Investera och se vad som ges tillbaka – agera därefter

  *Att inte fastna vid vad du kan förlora idag,utan vilken glädje du kan finna i framtiden

  *Ett bra sätt att lära känna någon på kort tid kan vara att lyssna till vad de brinner för. Känslan,inte fakta

Leave A Comment

X