När jag skriver ensamtid, tänker jag inte på själviska beteendet som gör att andra människor ständigt kommer i kläm p.g.a. våra val att dra sig undan. Och när jag skriver om tiden som många skulle behöva mer utav, så har jag även alla dem som befinner sig i den icke valda ensamheten i mina tankar.

När vi ständigt har människor, projekt och tidsscheman tätt inpå oss, skapar det en enorm stress som vi inte alltid är medvetna om. Men stressen över att känna sig ensam även då vi är i ett förhållande, eller är isolerade från andra mot vår vilja, ger enorma stresspåslag i våra kroppar.

Ett element som håller oss friska är vänlighet. Ett ”god morgon” och en bekräftande blick skulle spara enorma summor pengar inom området ohälsa. Att hälsa på någon ger alltså en bra hälsa. Sverige är fantastiskt sätt på många sätt, men vi har som kollektiv inom vissa sfärer också märkliga beteenden. Vi kan t.ex. gå förbi varandra på en nästan folktom strandpromenad utan att säga: ”god morgon – god kväll!” Det skulle anses som extremt ohövligt i många länder!

Många relationer går mot sin undergång därför att vi har så enormt mycket som vi anser oss vara tvungna att hinna med. Vad är det som vi måste checka av? Vad är det som är så bråttom, att halterna av bl.a. kortisol i våra kroppar blir farligt höga? Hur många butiker, bjudningar, renoveringsprojekt, barn/ungdomsaktiviteter m.m. är det som vi ”bara måst hinna med”?

Vi kan bli beroende av stress så att vi resonerar: ”men jag mår bara bra av att ha många järn i elden…” Men hur känner sig ditt förhållande av att du tycker att det är skönt att ständigt vara på gång? Hur mår kroppen? Lyssnar vi på den eller måste allt krascha först?

När vi hittar våra oaser för att göra näst intill ingenting så sänks takten på pulsslagen, vilket helt säkert gör oss vänligare. Vi blir snällare mot kvinnan eller mannen i blomsterbutiken och mot barnen. Vi blir oändligt mycket bättre på att lyssna på andra. Om vi har en partner så kommer hon eller han att känna sig bekräftad, vilket är ovärderligt.

Först kan det ge absintens att sitta där med kaffet, teet eller vad det nu är, och lägga undan mobilen. Rastlöshet knackar snart på, men svara inte an genom att öppna appen, utan bara se dig omkring. Dofter, ljuset, färgnyanserna, hörselintrycken, tankarna och känslorna…Var i det egna sällskapet så att du senare kan vara i någon annans.

Lugn och en vänlig inställning är syskonen som ger varandra näring.

Att ha barn tillsammans med en narcissist – webinar torsdagen den 7/6 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach