En känslomässigt omskakad kvinna berättar för mig att ”mannen i hennes liv” har lämnat henne: ”Han var mitt livs kärlek och jag känner mig fullständigt utplånad inombords!”

Alla vi som har älskat någon (och/eller varit förälskade) vet hur det känns: drömmar och längtan efter en gemensam framtid som får ett abrupt slut. Alla dessa förhoppningar och förväntningar som vi bar runt på! Från ett emotionellt paradis till en kall konfrontation med ensamhet, sorg, ilska, tomhet, förtvivlan och frågor: ”Varför? Vi som hade det helt fantastiskt! Vad gjorde jag för fel? Är jag fel”

Vi människor är fyllda av mentala/emotionella bilder om hur drömförhållandet ser ut: att vår partner kommer att vara där för oss. Att han eller hon tänker och känner på ett sätt som ligger någorlunda nära vårt eget. I förälskelsefasen idealiserar vi kraftigt den andre och har överseende med både små och större brister. Vi vill så innerligt gärna!

Det som kanske gör mest ont är känslan av utbytbarhet och att den som en gång stod oss närmast, nu är den siste vi kan vända oss till. Jag minns mannen som efter många år blivit lämnad av sin fru. Hennes känslor för honom är borta, men trots det fortsätter han att kontakta henne och bedyra sin kärlek. ”Om jag bara visar mig tillräckligt omtänksam och kärleksfull, kommer hon nog att ångra sig.”

Hjärnan minns hur det var och hur det ”borde” vara, och reagerar instinktivt utifrån de gamla spåren. Men verkligheten ser inte ut på det sätt som han önskar. Ett enormt inre avstånd mellan hur vi vill att det ska vara hur det är. Vid denna brytpunkt uppstår smärta. Vi förväntar oss en sak men möter någonting helt annat.

Det gör ont när det som varit ”hemma” plötsligt är borta. Vi ville så gärna! Sorgeprocessen handlar om att börja se sig själv och den f.d. partnern med nuets ögon, vilket kan kännas oerhört skrämmande: ”Tänk om jag inte kan bli förälskad igen. Om mitt sista tåg har gått!”

Det är kanske ingen tröst just nu för dig som är mitt uppe i det värsta känslomässiga kaoset, men tiden kommer att läka dig. Den rätt använda tiden! Den där du har rätt slags människor nära och låter acceptansen få ta alltmer utrymme. Fysisk träning! Skriv av dig. Återigen: acceptans kring att allting inte går att förstå. Jag vet att det gör ont, därför att vi vill ha logiska förklaringar. Hjärtat som öppnat sig och älskar är sårbart. Vi kan inte komma runt den ekvationen!

Kärleken kan bara ges och tas emot från en plats av öppen frihet.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare