självkänsla

Det är sent på kvällen innan avresan och till det fladdrande skenet från ett gigantiskt stearinljus frågar munken mig:

”Michael, why did you come here?”

”Jag tyckte inte om den jag var på väg att bli” svarar jag.

Han: ”vi har haft ganska många från din bransch här; varma, trevliga, intelligenta… men vad som ofta slog mig, var att de alltid hade svaren. Metodiska och på många sätt kloka tankar. Men emellanåt lät det så inarbetat, som om det inte fanns utrymme för djupare eftertanke. Ser det inte i mig min broder.”

Han fortsätter: ”du hade det redan. Du tappade bara sikten för ett tag, men förlorade aldrig. Tystnaden har varit bra för dig. Viking från norr med ett medelhavshjärta.”

De 11 munkarna i halvcirkel omkring oss skrattar. Energin är obeskrivlig.

”Michael! Under medeltiden var vår tro på många sätt förvanskad av människor som ansåg sig vara ljusets representanter. De förföljde oliktänkande, brände kvinnor, kastade män utför stup… mycket blod har runnit nedför de här sluttningarna. Vi lärde ut kärlek, sanning, andlighet… men levde mörker. Tror du att dessa representanter såg sina handlingar som onda? Nej!”

Han berättar vidare med en berörande skärpa:

”En av de vanligaste och farligaste mänskliga egenskaperna är förmågan att stänga av. Det kan göra oss extremt effektiva, handlingskraftiga och t.o.m. omtyckta då det mixas med charm, men…”

”Alla har sin berättelse till varför de kan slå av och vi bör försöka förstå dem givmilt, men att samtidigt tysta sig själv här inne… Anpasslighet kan döda! Helig vrede kan vara bra.”

Avstängning får prästen, läkaren, advokaten, politikern, affärskvinnan, partnern att göra de mest otänkbara och oförutsägbara saker. Avtrubbning är som du vet ett psykologiskt/andligt skydd, men samtidigt är det porten till helvetet mellan människor. Vi måste för allas skull se oss själva med klar blick och orka stå med öppna händer.”

”Nu har du fått perspektiv och kan se med större ögon. Du är älskad av många!”

Tacksamhet, insikter, förståelse, sammanhang, mening och villkorslös kärlek.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare