En väldigt klok kvinna sa till mig: ”något av det sexigaste i en man är förmågan till impulskontroll.”

Jag förstår det där på flera nivåer! Män har genom historien satt igång krig, våldtagit, härskat över kvinnor och låtit oförmågan till emotionell intelligens få krossa världar.

Jag ser mannen i baren som försöker ragga upp kvinnan med det vanliga ”stealth” skrytsnacket. Hemma med flickvännen spelar han rollen som Mr Nice guy. I baren är han på jakt. Hör ständigt om otrohet från mina klienter. Band av tillit som slits mitt itu. Drömmar som hamnar i rännstenen.

När vi äger impulskontroll är vi fria på riktigt. Vi kan välja utifrån en kärna här inne och inte från rädsla, desperat bekräftelsebehov, ilska, ensamhetsdesperation… Det handlar inte om tillknäppthet och grå stelhet. Tvärtom! Utan om tillit som gör oss till storslagna och färgsprakande personligheter.

Vi kan lära och träna oss i att välja vad vi skall göra med känslorna. De väljer inte oss. Det är autentisk makt! Vardagen är arenan.

Om vi inte har de emotionella stötdämparna iordning, kommer kraften ständigt att vara i händerna på andra, omständigheter och tillfälliga känslokast. Visst vill du vara en upprätt person som är angenäm och trygg att vara nära?

Min pappa är en oslagbar förebild i när det kommer till avslappnad impulskontroll.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Vill du prata med Michael – ring 0730 52 50 48