DSC_0767

Först av allt – det finns relationer som vi bör lämna ASAP – dem där det råder emotionell krigsföring, återkommande otrohet, kroniska konflikter, fullständigt olika värderingar, våld, kärlekslöshet…

Det är inte dessa katastrofzoner jag pratar om i detta inlägg, utan berättelsen vi börjat berätta för oss själva om och om igen. Idén, fantasin (om partnern, förhållandet och oss själva) – missförstånden och tolkningarna som blir till förfrusen verklighet.

Mannen har varit borta många kvällar under en månads tid. Han har jobbat över. Hans fru har med all rätt börjat bli misstänksam och orolig. En bildberättelse börja ta form inom henne: ”han har träffat en annan! Garanterat!”

Hon känner panik och är helt säker på att hon snart skall bli lämnad. Istället för att prata med sin man, börjar hennes känslomässiga reträtt.

Hon fyller fyrtio om tre månader. Han har tagit ett extrajobb för att kunna bjuda henne på en rejäl utlandsresa. En överraskning han till varje pris vill hemlighålla.

Nu är detta ett väldigt oskyldigt exempel som självklart slutade väl, men ”små” händelser kan snabbt tippa över.

För att ett förhållande skall kunna hålla över tid, behöver vi vara villiga att se den egna ”sanningen”, ifrågasätta och backa från den . Obs! Om du däremot är en person som kroniskt sysslar med att förringa dig själv och din magkänsla, är det annat som gäller.

De flesta av oss har bagage av att ha blivit utsatta för svek, lögner och annat som skapar ”kärleksrealism” (kommer att skriva om detta längre fram), vilket gör att vi emellanåt ser på ganska oskyldiga incidenter med red alert ögon. Detta är psykets sätt att vara förberedd på det värsta. Kruxet är att många går runt med den här alarmberedskapen i sina förhållanden. Den självuppfyllande profetian väntar på att få kliva in i rummet.

Vi hör om bekanta och vänner som varit med om de värsta skräckscenariorna och beredskapen höjs ytterligare: ”om det kan hända andra, så varför inte mig!?”

Därför:

  • Prata med varandra. Våga även visa rädslorna.
  • Se partnerns sanning, inte bara den egna.
  • Bli medveten om dina flyktmönster.

När du lyckas sänka dina hjärtslag (särskilt utmanande under stress) i kommunikationen med partnern – blir din röst lugnare, kortisolet minskar och kroppsspråket blir öppet. Härifrån kan vi mötas bortom rädslorna och anklagelserna. En rätt bra plats att träffas på.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare