Tänk om allting var fullständigt förutsägbart (ja, en del människor skulle behöva det). Jag skriver ofta om vikten av att ord och handling är i balans, eftersom det är tillitsskapande. Grundförutsättningen för en hel relation.

Vi människor behöver både känna att det finns struktur, att vi i stora drag vet hur morgondagen kommer att se ut, men samtidigt får det inte bli så inrutat att tristess tar överhand. Spontanitet, nyfikenhet och lekfullhet andas liv i våra relationer.

Förr om åren windsurfade jag en hel del. Tyckte att de alltför tunga och stabila brädorna inte var särskilt roliga att ge sig ut på. De gav inget utrymme för de avancerade konsterna. Eller när jag köpte löparskor för ett tag sedan, och sa till experten som hjälpte mig i butiken: ”de sitter så stadigt att fötterna känns oflexibla.”

Det jag vill säga, är att våra relationer både behöver trygghet och vitillit, samtidigt som spänningens dynamik behöver rymd. Hade jag inte känt lugn inför min egen kapacitet i de starka vindarna där ute på havet, hade den tunga surfingbrädan varit enda alternativet. Eller så hade jag suttit på land som åskådare.

När vi vet vilka vi är, känner partnerns kärlek och integritet, behöver vi aldrig kämpa för att ha kontrollen. Den finns där som en vilande självklarhet och då lever vi ännu större!

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata? Kontakta michael@separation.se