mms_20150912_080417

Det här är inte bara något jag säger till dig, utan även till mig själv:

Vi gör alla misstag! Och det är ok!

Läser era kommentarer, mail, klientsamtal – liksom mina egna repeterande tankar: vi önskar och vill att vi kunde bättre.

En kvinna skriver: ”om jag varit gladare, tagit bättre hand om min kropp, inte varit så svartsjuk… hade han kanske stannat.”

Vårt intellekt, allt det där förnuftiga vi tagit till oss genom åren, alla de kloka råden vi är kapabla att ge till andra. Jag hade kunnat skriva en bok (vilket jag gör) om det du inte skall göra när det relationsgungar. Så självklart och enkelt vid datorskärmen. Så lätt uttala under en föreläsning. Men när blod och känslor rusar till är matchen inte lika enkel. Alla som varit där – vet.

Det är betydligt lättare att göra självmål än att sätta bollen i motståndarens nät.

Hade du kunnat bättre då, hade du gjort det min bloggvän.

Vi vill till varje pris försvara vår egen berättelse. Den är ju vår sanning! Utan den riskerar vi att slå i höften mot den vassa bordskanten.

Vi sitter med 100 % av vår inre verklighet. Men inte alltid på 50 % av verkligheten utanför. Långt ifrån! Även om vi är helt säkra på vår rätt – copyright på det som hänt. Men det finns en annan vinkel och det är här viljan till att förstå en annan kommer in. Att för en liten stund kunna kliva med en annans fötter och se med deras ögon. Tänk för bara några minuter.

Kärleken vill och försöker alltid förstå. Egot vill under alla omständigheter ha rätt. Egot är en härskare med ett helt batteri av metoder och tillvägagångssätt. När stormen lagt sig kliver det ofta tillbaka och vi kan se med klarare blick.

Se på bilden: kroppar som vänder sig bort. Vi känner oss missförstådda, arga, ledsna, icke mötta… Vända ryggen för att skydda hjärtat – reflexmässiga reaktioner från förr som ger ekon. Ljuspunkter inom oss som gör försök till att nå fram. Fylla i sprickorna. Lyfta genom att se och bli sedda.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare