Kvinnan längst fram i kön vill köpa en specifik sorts bröd som visar sig ha tagit slut. Hon är uppenbarligen besviken och påpekar att det: ”minsann var slutsålt förra veckan med.” Hon upprepar sitt missnöje likt ett mantra. Är hon medveten om vad hon sänder ut? Tänk vad hon utsätter det egna systemet för. Har hon bara en dålig dag eller är det hjärnträning som pågått länge?

Hur ofta reagerar vi inte på gammal invand automatik? Hur ofta kapar vi inte av våra valmöjligheter genom att välja den smala vägen? Välja det som inte är i närheten av det bästa, bara för att det bekanta ger illusionen trygghet. Eller desperationen efter att få utlopp för undertryckta känslor. Och handlar det inte om att känna sig trygg, kan det leverera ”spänning”.

Kvinnan:

”Han sårar mig gång på gång! Mina tre senaste förhållanden har sett ut på samma sätt. Varför dras jag till dem?”

Berättelsen har sin historia – tidig kaos och dramatik i livet som gett henne vanan att hantera emotionella krigshärdar. Passion och utseende som huvudingredienser i attraktionen till en partner. Ett recept som ger samma smak år efter år.

Pratar med kvinnorna och männen som kliver in i de destruktiva relationsmönstren. Klamrandes fast vid det som dränerar dem på självkänsla/förtroende. Ett jag som istället för att fungera som vägvisare, leder utför tillitsstupet. Vilja och längtan efter någonting helt annat, men…

Det tar tid att bygga ny känslomuskelatur. Nya val dag efter dag. Möta våndan och abstinensen utan att låta sig dras in i dramat. Iaktta de egna frestelserna utan att slukas upp. Sortera bland emotionella hålrum och behov – känna kärlekens egentliga alkemi. Svaren presenterar sig genom hur vi mår i hjärtat. Hur ansiktet känns och andetagens rytm.

Vad behöver du börja välja, även om det inledningsvis kan kännas främmande?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se