Det är ofta mycket svårare att upptäcka en kvinna med narcissistisk personlighetsstörning än en man med motsvarande profil. Generellt sett är n – mannen utåtagerande i sina sociala gester, medans den kvinnliga narcissisten kan vara väldigt ”omtänksam” och ”vårdande” i sitt sätt att vara.

Narcissister är experter på att dölja sanningen för sig själva, eftersom de alltid projicerar (pekar ut) det som de inte vill kännas vid i sig själva, och tilldelar andra de egenskaperna. Det gör dem väldigt trovärdiga eftersom de ser sin konstruerade självbild som den ultimata sanningen.

Hon är blixtsnabb på att rättfärdiga sig själv. I alla lägen! Och hon är extremt övertygande! Om hon någonsin säger förlåt, så är det oerhört urvattnat och utan substans. Hon kommer att anklaga dig för att skapa drama när det är hon som är själv som iscensatt dramat.

Det som chockerar oss när vi har haft en n -person nära inpå över tid, är att två helt olika personligheter träder fram. Den vi är ”säkra” på att vi kan lita på och som aldrig skulle såra oss. Och den andra sidan som utan att blinka kan krossa oss emotionellt.

N–kvinnan försvagar gradvis mannen hon är i förhållande med, så att hon sedan kan ”ta hand” honom. Detta övergår senare i förakt då hon ser honom som: ”inte tillräckligt maskulin. För känslig och instabil” etc. N-kvinnan får dig under den tidiga fasen i förhållandet att känna dig som Man. Upphöjd och idealiserad! När du senare plockas ner från piedestalen är du en ”looser”.

Det är hon som injicerar det emotionella giftet i dig genom att t.ex. framkalla svartsjuka genom ett flirtigt beteende, sexuella övertramp på sociala medier eller i den fysiska verkligheten. När du som hennes man reagerar på detta hänsynslösa beteende, får du höra att du är ”otrygg”, vilket tar fäste i dig. Hennes gränslöshet vänds mot dig och du börjar brytas ner.

Om hon konfronteras med verkligheten blir hon snabbt offret, eller så pekar hon ut partnern som syndabocken. ”Om du inte hade gjort så, hade detta aldrig hänt…”

En narcissist har en oerhört svag förmåga, eller ingen alls att se på sig själv och hur hennes beteende påverkar andra människor. Riktig empati saknas!

Den kvinnliga narcissisten är expert på att smeka mannens ego. Komplimanger om hur manlig, sexuellt attraktiv han är och får henne att känna sig som kvinna, vilket får honom att fullständig sänka de psykologiska försvaren. Hon kan nu styra honom i vilken riktning som än behagar henne. När hon väl lyckats med detta, tappar hon respekten för honom eftersom han i hennes ögon då är ”svag”.

Ett vanligt misstag vi gör, är att tro att vi har mer kontroll än vi i verkligheten har och detta spelar den kvinnliga narcissisten på, genom sina sexuella charmoffensiver, offer och gasljus-tekniken.

Vi män stannar kvar tillsammans med en n-kvinna av bl.a. två anledningar: självförtroendet har satts ur spel och vi är rädda för att om vi lämnar henne, så kommer hon snabbt att träffa någon ny (vilket hon gör för att hämta energi till sig ego). Åtskilliga män i historien har fått se sina liv förstöras av dessa emotionella vampyrer. Sök all kunskap som du bara kan i ämnet och börja bygga upp självförtroendet igen. Den rätta kvinnan är på ett sätt som tillåter dig att vara man. Sårbar OCH stark!

Att ha barn tillsammans med en narcissist del 1 – webinar den 26/9. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach