Kvinnan berättar för terapeuten att hon söker en man som:

”Står stadigt i alla lägen. Jag kan inte lita på en man som blir alldeles för sårbar. Jag har väldigt svårt för män som visar svaghet.”

Terapeuten tittar på henne en liten stund och säger med lågmäld röst:

”Det finns sådana män. De är ofta väldigt långt uppe på karriärstegen och berörs inte särskilt mycket om du visar din sårbarhet och skiftar i känslorna. De är verbala och mästare på att föra sin talan. De står stadigt i de flesta lägen; psykopaten. Därför att de inte känner! De enbart gör. Förutom då deras gigantiska egon hotas. Men de ser sällan till att du lyckas hota dem i det utsatta.”

Kvinnan har genom sin önskelista skräddarsytt en manlig profil som helt säkert kommer att skada och såra henne. Gång på gång.

Terapeuten fortsätter: ”

Du har tidigare berättat för mig att du söker någon som är i kontakt med sina känslor, som är intelligent: både emotionellt och intellektuellt. Men ändå söker du i helt fel vatten. Friska män och kvinnor blir ibland utsatta då det stormar. Det handlar om hur vi återhämtar oss och förmågan till självreflektion. Det finns män som är både känslomässiga och starka då det behövs. Du vill inte se sidor av dig själv, därför provoceras du då du ser dessa i en man.”

Det är intressant att se hur avståndet mellan vad vi längtar efter och vad vi verkligen väljer kan hamna i fullständig frontalkrock. En av orsakerna är att vi betraktar människor fragmentariskt: bra och dåligt. Starkt och svagt. Rätt och fel. Vi missar nyanserna som gör oss till människor. Vi ser inte oss själva och andra i ett förstående/förlåtande ljus. Att kräva perfektion och inte vilja inse att vi alla har crazy sidor, gör våra parrelationer omöjliga.

Vi spelar gång på gång upp våra anknytningsmönster. Det sker ofta på instinktsnivå. Det går att nysta upp dessa låsningar, men vi behöver i våra relationer, komma överens om en plan då vi hamnar i det repetitivt destruktiva. Strategier som gör att vi kan bryta med de gamla reaktionerna och istället agera utifrån ett lugnt centrum inombords.

Tankar min bloggvän?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se