Paret i restaurangbaren har en konflikt som både syns och hörs: ”Du flirtar och ska f-n ha bekräftelse från varenda kvinna som ligger över en sjua på skönhetsskalan. Tänk om du någon gång tittade på mig på samma sätt…”

En kvinna berättar för mig: ”Jag har försökt allt! Varit både inkännande och pedagogisk. Liksom övertydlig och förbannad! Han förstår verkligen inte hur en relation fungerar.”

En man säger: ”Vi pratar aldrig om någonting med substans i. Allt rör sig på ytan. Hon tänker inte på någonting annat än barnen och att fixa med huset. Vi har inte mer att renovera. Allt är tipptopp! När jag försöker prata om varför det är så, tycker hon att jag krånglar för mycket.”

Jag har skrivit om det många gånger: Relationer är inte självgående! En hel del människor verkar tro att det bara är att köra på, och att det på något enastående och magiskt sätt sköter sig själv. Tänk om vi hade samma inställning till flygsäkerhet!

Det är relativt lätt att vara kärleksfull och omtänksam när allting flyter på i en skön riktning, men när det uppstår dödläge och/eller bråk, är det många som beter sig på ett sätt som oundvikligen leder till att relationen tar slut. Det handlar alltså om att kunna bråka klokt. Alltför många slänger ur sig ord som aldrig går att ta tillbaka. De blir till en emotionell tatuering som är väldigt svår, för att inte säga omöjlig att ta bort.

Så vad är det som avgör om en relation kommer att hålla:

  • Konsten att kunna lyssna till kvinnan/mannen vid sin sida, utan att försöka korrigera dem över till den egna ”sanningen”. Att helt enkelt respektera hennes/hans verklighet, även om vi inte alltid delar den.
  • Sex som någonting mer än att bara få avklarat för att tillfredsställa egoistiska behov. Eller ställa upp på för husfridens skull. Genuin sexuell närhet skapar samhörighetsreaktioner i hjärnan. Din attityd när ni hamnar i konflikt är en del av förspelets konst, liksom din känslomässiga mognad när ni kommunicerar.
  • Är ni stolta över varandra? Kan du se på din partner genom ett rum fyllt av människor och tänka: ”Wow!”
  • Hur vi bemöter andra människor. Ja, vårt sätt att vara mot andra har effekt på partnerns förmåga att känna attraktion för oss. Beter vi oss nedlåtande gentemot t.ex. serveringspersonal eller andra som ni möter, riskerar vi att förinta respekten.
  • Håller ni varandra i handen? När kysstes ni senast? Om du inte har lust till det: Då har du/ni en varningstriangel som inte bör passeras utan att först ha gjort en relationsgenomgång. Vad inom dig är det som hindrar?
  • Tillit! Utan den kommer andra människor och situationer att vara orsak till konflikt och svartsjuka. Hur ger ni varandra tillit?
  • Time out från mobilen och sociala medier. Tänk om vi såg, pratade med och rörde vid varandra samma antal timmar som vi blickade i skärmen.
  • Två med förmåga att reflektera, öppenhet för att lära relationskommunikation och viljan att förstå den andre. Liksom den egna personen.
  • Viljan och handlingskraften i att förändra destruktiva beteenden inom oss själva. Modet att börja se utan att släta över.
  • Insikten om att det här livet är ett flyktigt ögonblick och att vi därför inte skjuter upp det som verkligen betyder något. Vad behöver du/ni göra en dag som denna?

“Perhaps it is true that we do not really exist until there is someone there to see us existing, we cannot properly speak until there is someone who can understand what we are saying in essence, we are not wholly alive until we are loved.” – Alain de Botton

Michael Larsen – relationscoach

Skiljas utan att fastna – webinar den 9/3 kl 20.00. Du är varmt välkommen!