I förhållanden där man inte ger varandra tid och utrymme till att samtala, utan istället kör tystnad genom betongväggsmetoden – en strategi där man ignorerar eller degraderar partnern genom nedlåtande kommentarer. Forskare har konstaterat att i dessa relationsmiljöer, kan våra hjärtslag ligga så högt som 140 slag per minut under långa perioder, vilket är fullständigt förödande för våra kroppar. Ett osunt förhållande kan alltså kosta oss livet!

Tystnad, sarkasm, anklagelser, bristande integritet gentemot personer utanför parrelationen, och ovilja till djupare förståelse kring hur partnerns emotionella värld ser ut, är kraftfulla ingredienser som utplånar tilliten.

”Unprocessed negative events between partners have an enormously destructive power – through an ongoing erosion of trust, they gradually screw-up and ultimately destroy our most intimate relationships.” – John Gottman

Det är inte främst omskakande händelser som får våra relationer på fall, utan hur vi handskas med efterdyningarna.

En annan förödande faktor är hur stor uppmärksamhet vi riktar mot en partners brister och misstag. I parförhållanden som varar över tid, läggs oändligt mycket mer energi på att se och uppskatta det positiva i den andre. Kritik och ett ständigt utpekande dödar attraktionen och till slut kärleken. Ensamhet i tvåsamheten gör att vi släcker ned öppenheten i hjärtat.

Så varför ser vi en erosion av tillit? Beteendeforskare nämner bl.a.

  • Vårt sätt att använda sociala medier
  • Porrkonsumtion

När vi genomgår kriser i våra förhållanden är det alltför vanligt att vi söker distraktion där ute. Steg för steg bygger vi upp nya kontakter, som förr eller senare kommer ut i ljuset. Krisen fördubblas genom att vi hällt bensin på elden.

Sex är ett sätt att bygga emotionella nervbanor till varandra. Det är ett sammanflätande av både kropp och själ. Men idag glömmer, eller rättare sagt:

Vi har ingen aning om hur man kopplar på den spirituella dimensionen inom det sexuella området. Porrsurfande presenterar inoljade kroppar, avhumaniserade, kvinnor som inte får nog och som ställer upp på allt som erbjuds. Och krävs! Vadå känslor och conecction!? Hårt och anonymt! För visst är det så vi vill ha det? Eller?

En generation av hjärtats analfabeter som rör sig på de snabba kickarnas  marknad. Allt ligger ju bara ett par fingersvep bort! Och så frågar vi oss varför det alltid går åt h…ll!

Vi får aldrig glömma:

”Vilka murar inom mig själv behöver jag montera ned?”

”Vilka skicka touch behöver jag avstå ifrån?”

”Hur kan jag bli bättre på att lyssna och bekräfta?”

”Vilka automatiska relationskoder inom mig själv behöver jag se över?”

Varför blir jag den jag blir i mina relationer? Webinar den 28/9 kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach