Emellanåt sätter jag mig på ett kafé och skriver, eftersom det är så lätt att fastna i praktiska ”måsten” hemma: en damsugare som sneglar på en, några samtal, lite tvätt etc.  Idag fick jag tipset att skriva om ”florsocker från himmeln” av kvinnan som jobbar på ett kafé, som jag brukar besöka. Hon har den kloka inställningen att vi kan klaga eller se saker ur ett annat perspektiv. Den blöta snön som faller idag, kan vi förbanna, eller som hon så fint formulerade det: ”Gud strör florsocker från himmeln”.

Barn är enastående på att fantisera, medans vi vuxna tidigt fått lära oss att vara förnuftiga och att vara ”realister”. Vad betyder det att vara realist by the way? Är det att enbart tro på det som existerar. Var det t.ex. realistiskt att prata om en iPad, för inte särskilt många år sen? Eller att det går att skriva något som hela världen kan läsa genom några tangentnedslag?

Hur många uppfinningar, filmer, arkitektur, musik etc. hade vi haft om vi enbart var realister? Allt du ser omkring dig, förutom naturen, är resultatet av någons tankar, en mental bild av något som ännu inte finns i fysisk form och som sedan omsatts i handling.

Kreativitet och fantasi är ingen filosofisk lyx, utan en fråga om överlevnad. Vi står idag inför oerhörda utmaningar som mänsklighet, och då är den kreativa fantasin ett av de vassaste vapnen.

Idag snöar det blöt snö, men jag träffas även av florsocker från himmeln.