relationer, otrohet

Det sitter ett tjusigt par framför mig och berättar sin historia. Mannen räknar upp alla logiska argument till varför kvinnan bredvid egentligen borde vara lycklig. Hennes kropp, ansikte och ögon säger annat. Han fortsätter med en röst som låter som en forcerande hockeycoach: tryck i orden, markerande, tydlighet och en hand som pekar.

Tänker för mig själv: ”han ser relationen som ett företag, ett projekt som måste ge avkastning.” Hon ser ensamhet, konstant pratande förbi kärnan och frustration.

Jag stoppar honom: ”hon är inte lycklig tillsammans med dig!”

Han: ”är vi inte här för att du skall hjälpa oss?” Fortsätter om hur mycket han gör för henne: köper saker, jobbar så att hon kan leva gott, ser till att hennes bil är servad, fixar semesterresor etc.

Jag: ”du lyssnar inte på mig heller. Tror du att göra, göra, göra, når hennes hjärta?”

Hon: ”du glömmer en jävligt viktig sak: du hör, men lyssnar inte. Indirekta hot om att jag inte kommer klara mig utan dig. När skall du fatta!?”

Två olika världar och språk som kolliderar. Logik vs känslor. Ser det om och om igen. Dömer inte, utan konstaterar hur olika vi kan värdera kring vad som ger lycka.

Det har aldrig fungerat och kommer aldrig att göra så – nå fram till möte, riktig kontakt och förståelse genom ett inhamrande budskap. Det måste ske på känslonivå.

If we can share our story with someone who responds with empathy and understanding, shame can’t survive.”Brené Brown

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare