En påminnelse från tidigare:

”Efter tolv år tillsammans känns det nu som om vi aldrig har känt varandra.”

”För tre veckor sedan fick jag höra hur älskad jag var och ändå fanns det en annan person med i bilden.”

”Nu är det en annan man som är med mina barn halva tiden. Jag förstår inte hur jag ska orka.”

”Jag har kämpat så länge med mina känslor, men klarar inte av att försöka i relationen längre.”

Det tar hårt inom oss när vi får beskedet att partnern inte längre vill vara tillsammans oss. Liksom skuldkänslorna som tynger ner när vi tvingas såra mannen eller kvinnas som vi har delat år tillsammans med. Och barnen! Hur ska de ta det?

Några av oss har levt ett helt vuxet liv tillsammans med en och samma person, och nu: kanske i 35, 40, 50, 60 års åldern, står vi där ensamma! Det är inte konstigt att vi inte enbart känner sorg, ilska, förtvivlan och ensamhet, utan även en djup identitetskris. Rollen som partner och en av pelarna i en familj upplöses. Självklart är det ett trauma! Och det är många som drabbas: direkt eller indirekt.

Minns skuldkänslorna över allt det som jag med facit i hand såg att jag kunde och ”borde” ha gjort annorlunda. Mina föräldrars ansikten när de såg min förtvivlan och att det de aldrig trodde skulle hända, faktiskt hände.

Trots all tröst från familj, vänner och en terapeut, känns resan fruktansvärt ensam. Vi frågar oss själva: ”hur ska jag orka med kriget i bröstkorgen och ensamheten?”

Men vi läker! Inte idag, kanske inte imorgon, men en dag så…Vi kommer att tvingas vandra genom våra personliga mörker innan andetagen och tankarna blir lättare. Känslorna kommer inte att vara lika förlamande om ett halvår från nu. Vi kommer att känna skuld, frustration och nostalgi, men våra psyken, liksom våra kroppar läker. Leenden kommer tillbaka, panikartad rastlöshet kommer att bytas ut mot vila framför en film, rader i en bok, sällskapet av en annan människa som ta fram dina ljusare sidor. Du kommer att älska igen – och bli älskad, även om det just nu känns som en utopi, och enbart som försök till tröst från en bloggande relationscoach.

Jag önskar innerligt att du hittar ditt fotfäste som gör att du kan ta dig över kanten till det som är din framtid.

När gammalt relationsbagage hindrar dig från att vara lycklig – webinar den 20/8 klockan 21.00. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Larsen – relationscoach