En fråga, ett ”ja” med mjuk stämma och ett namn som han hör sig själv uttala för första gången. Blickar som möts med ekon av ett djupt igenkännande.

Behagliga vindar från förr sveper mjukt fram igenom mannens sinne. Han kan inte värja sig mot den starka känslan av samhörighet då de slår sig ned vid restaurangbordet. De börjar prata med varandra och det känns som det mest naturliga och självklara han någonsin gjort. Ett fullständigt lugn vilar runt omkring kvinnan och mannen – som om ingenting annat existerade. Tänk att stillheten i en annans sällskap kan stanna tiden.

En symbol på ett smycke som han frågar henne om. Hon berättar och förklarar på ett sätt som tilltalar skikt efter skikt inom honom. I hennes skimrande varma ögon ser han nyanserna av sin egen tidlöshet.

Han får en impuls och frågar:

”Tycker inte du att det är svårt att träffa någon när man gör det vi gör?”

Hon stryker handen genom håret och tittar ned i bordet. Han kan ana en viss blyghet som han finner oerhört klädsam. Styrka och ödmjukhet i samma person.

När ni hamnar i konflikter, för det kommer ni att göra – därför att kärleken tänjer och utmanar oss till att släppa det gamla och insnärjda. Gammalt relationsbagage som faller ur den emotionella resväskan.

Mitt råd när till er när det gungar alltför mycket i förhållandet: gå tillbaka till första gången. Första mötet/mötena. Inte som naivt överslätande, utan för att komma i kontakt med grundkänslan – kärleken. Hitta och lär er att använda strategierna som kyler ned hettan. Krig börjar med missförstånd och en ovilja att se den andra sidans perspektiv. I dessa lägen riskerar vi att förlora empatin och slåss för att förstärka bilden av vår egen verklighet. Vi försöker nära den ytterligare genom att jobba in bekräftelser på vår ”Sanning” genom familj, vänner eller en terapeut. Även om det är för ett kort ögonblick: kliv in och var i partnerns verklighet. Se med hennes/hans ögon och se vad du ser. Vilken verklighet bär hon/han på? Att vilja förstå och känna in är första steget.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta michael@separation.se