Jag minns tillbaka på min första midsommarafton som ensamstående förälder och våndan över att försöka räcka till för de små tvillingtjejerna. Alla dessa känslor av att inte ha lyckats hålla ihop familjen: ”Om jag bara hade sagt…Om jag bara gjort och varit så här istället…” Gjorde allt för att försöka hålla ihop mig själv och ge flickorna en fin dag trots allt. Stegen ner mot affären för att köpa jordgubbar och annat som hörde till, var allt annat än mysig, eftersom alla par och i mina ögon ”lyckliga” familjer, påminde mig om vilken situation jag befann mig i. Kämpade med att till varje pris behålla ett värdigt ansiktsuttryck. Min då ena sjuåriga dotter ser på mig med genomträngande blick och säger: ”Pappa! Det kommer att bli bra!”

Och det blev bra! Vilket det även kommer att bli för dig.

Livet och naturen har en fantastisk förmåga att läka. Vid ett tillfälle såg jag en dokumentär om skogsbränder och hur elden förstörde allt levande i sin framfart. Nästan allt liv i alla fall! Det fanns fröer och rötter under jord som hade överlevt. De inväntade sin tid och bara något år senare hade ett nytt, grönskande och vackert landskap tagit form. Den styrkan finns även inom dig – även om det just nu känns förtvivlat och ensamt. Liv kräver att få komma till uttryck!

Och till dig som lever i en relation som känns utmattande, förödmjukande, distanserad, kärlekslös och död: jag vet att styrkan till att så småningom fatta rätt beslut, kommer att ta allt större plats inom dig. Om du känner dig handlingsförlamad, så kom ihåg det centrala i alla former av parrelationer – kärleken är och ska inte vara en kamp. Aldrig! Den stjäl aldrig våra leenden och mjuka ansikten. Den slår aldrig undan benen för ditt självförtroende, utan tar fram det bästa inom dig. Kärleken himlar inte med ögonen och anser att du är: ”krånglig och för känslig.”

Du har rätt till dina drömmar och planer för framtiden. Och att ha någon vid din sida som du kan få och ge kärlek till. Allt annat är dåliga imitationer!

Var du än är och vad du än går igenom, så önskar jag dig en skön midsommar!

Michael Larsen – relationscoach

Varför blir jag den jag blir i mina relationer? Webinar den 27/6 kl 20.00. Du är varmt välkommen!

Skiljas utan att fastna – webinar den 5/7 kl 20.00. Du är varmt välkommen!