Mannen säger för en utomstående de perfekta orden. Ytligt sett! Problemet är att kvinnan som han delar sitt liv med, inte känner någon substans och djup i det som sägs. Hon har under flera år sett igenom meningarna och teknikerna som han lärt in under utbildningar via jobbet. Några skulle kunna invända: ”Ja, men då får väl hon säga till och bli mer tydlig.”

Men vad gör vi när tydlighet möts med suckar, tystnad, himlande ögon, en ryggtavla…? Eller mer raffinerat: ett analyserande och intellektualiserande av den andres känslomässiga uttryck.

Många människor kan kommunicera genom förnuftet, men hur är det med den emotionella närvaron? Jag stannar upp i skrivandet – närvaro? Är alla medvetna om vad det betyder? Att vara närvarande i ett förhållande? Det är precis här det brister för en hel del. Särskilt för oss män. Vi kanske inte tycker om att höra det, men det är så det ser ut. Varför sker alla separationer och skilsmässor till 70 % på kvinnans initiativ? Slumpen?

Kanske är vi mästare på att uttrycka oss verbalt, men vad hjälper det när det ändå bara är ord. Attraktion och kärlek byggs aldrig genom övertalning, strategier, försök till att vara smartare än partnern…

Närvaro innebär att finnas där för partnern på många olika plan. Det är inte bara en kropp som vistas under samma tak. Det finns alltför många ”walking dead” liknande relationer. Det är så mycket mer än att enbart en delad ekonomi, barn och projekt som ska ros i hamn.

Jag ser det gång på gång genom mitt arbete: en partner som längtar efter samhörighet och en annan som inte tycks förstå vad hon (ibland en han) pratar om. Det kan pågå i åratal! En dag släpps bomben.

Vi stänger av inför det vi upplever som ett konstant tjat. Men vad är det som ligger bakom ”tjatet”? Kan du se att det egentligen inte handlar om: ”att du aldrig tömmer diskmaskinen? Jobbar för mycket. Aldrig uppvaktar och visar uppskattning.”

Det du upplever som: ”Aldrig nöjd vad man än gör!” Har sin grund i ensamhet. Du kan vara världsmästare på fixande, förnuft och litterära formuleringar, men vad hjälper det partnern sörjer på insidan. Längtan efter någonting som aldrig ges i relationen. Lågt relationsintresse förintar attraktionen. Kärlek är en för ögat osynlig energi (liksom elektricitet), som vi inte ser direkt. Det som däremot syns med all tänkbar skärpa, är konsekvensen av den kärleksfulla kommunikationen. Kärleksfulla och lyckliga ansikten går inte att fejka.

När dejtade du din partner senast? När överraskade du henne/honom med någonting omtänksamt? Glöm blommorna, middagarna och presenterna om du inte ser kärnan i ert relationsproblem. Få aldrig en partner att känna sig ensam i ditt sällskap.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se