Tro inte för en sekund att jag anser mig vara ”färdig” för att jag skriver dessa rader. Det är jag inte. Men har viljan till att vara öppen och lära. Det är en bra plats att börja ifrån.

Fundamentet i relationer är samhörighetskänslan. Vi kan göra allt annat rätt, men om inte den finns där, finns ingenting. De mentala, emotionella och kroppsliga kopplingarna – någon som ser och lyssnar till det enastående i henne/honom. Liksom osäkerheten, frustrationen, förvirringen och den tillfälliga uppgivenheten. Och stå kvar! Utan att slukas upp i sin egen avstängdhet eller frustration av att inte logiskt förstå allt som händer.

Det är lätt att uppvakta, smickra, bjuda på fina middagar ute och allt det där, men att visa ditt inre och se hennes/hans är någonting annat. Där fungerar inte dejtingstrategier och andra smarta drag. Vadå inre, tänker kanske någon? Dina relationsdrömmar, tankar, känslor, osäkerhet… ditt transparenta jag utan smarta lösningar på allt.

Under den mest intensiva förälskelsefasen har vi ett egenintresse av att visa upp en skinande självbild, vilket är naturligt. Det ger ju bekräftelse! Men vi behöver även ankaret på insidan – som gör att vi kan vila i oss själva. Annars börjar vi så småningom syssla med olika kontrolltekniker för att demaskera osäkerhet. Det stöter bort kvinnan/mannen vid din sida.

Den andres ensamhet i ditt sällskap är relationens värsta fiende.

Det är så oändligt mycket mer än ett 100 meters lopp. Vet att du vet, men vi glömmer alla emellanåt.

Vad kan du göra för att inte hamna där du inte vill hamna?

 • Rör vid henne, utan en ständigt sneglande blick mot sovrummet. Håll hennes/hans hand ute bland andra.
 • Ställ frågor – visa att du vill vara en del av hennes/hans värld genom viljan till att förstå.
 • Att vara öppen och sårbar är inte likställt med gnällighet. Visa vem du är.
 • Se till att hon/han kan vara stolt över dig. Vad vet du med dig att du missar i vardagen? Vad ser du i spegeln?
 • Tala om att du saknat henne/honom när ni varit ifrån varandra. Och mena det.
 • Rör vid hennes/hans hår, stryk handen över hennes kind och kyss henne/honom.
 • Visa att du finna där varje dag – i ord och handling.
 • Lyssna utan att avbryta. Hon (ibland han) kommer att vilja prata med dig för att ventilera stress. Stå kvar utan försvar.
 • Ifrågasättande är inte likställt med attack på din personlighet, utan hennes/hans sätt att vilja etablera djupare band med dig. Kom ihåg ankaret på insidan.
 • Lätta fotsteg och humor. Inte som ett sätt att släta över tunga områden, utan som en inre livshunger.
 • Tyck om dina egna vanor.

Så skapar du ett välförankrat självförtroende – webinar (föreläsning på nätet) söndag 8/4 klockan 20.00. Följ den här länken för att anmäla dig. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach