Först av allt:

Jag vill att du skall veta en sak. Det aldrig barnets fel att föräldrarna skiljer sig. Det är inte ditt fel! De är vuxna och har sitt eget ansvar. De får ta hand om sina saker. Ok!?

Jag har aldrig varit med om det du går igenom, men jag kan föreställa mig att det gör ont. Eller ibland kanske också en lättnad över att slippa mer bråk. Vad tänker du?

Jag vet att det är jättemånga barn och ungdomar som har föräldrar som separerar och skiljer sig. Det betyder att du inte är ensam. Vet inte om det är en tröst för dig, men att tänka på det kan ibland göra det lite lättare.

Det är antagligen många frågor som kommer upp: ”var skall jag/vi bo? Hur kan jag trösta min mamma eller pappa när de är ledsna? Hur blir det på sommarlovet? Finns det någon jag kan prata med om det som händer? Vad känner jag(ibland vet man inte)?

Vet du vad? Vi människor klarar mycket mer än vad vi tror. Särskilt när vi har andra människor nära – de vi tycker mycket om och som lyssnar på oss. Jag vill att du skall ha fina människor i din närhet.

Ibland vill man inte prata alls. Bara stänga in sig på rummet och strunta i allt där utanför. Och det är ok!

Emellanåt kan det göra ont i bröstkorgen eller att man får huvudvärk. Det kan blir så när det är många tankar och känslor som far hit och dit. Det är helt normalt! Det finns andra barn och ungdomar har det på liknande sätt.

Jag vill att du skall veta en sak:

Din mamma och pappa älskar dig. Även om de ibland höjer rösten, är ledsna och verkar upptagna med sina egna problem. De älskar dig – därför att du är deras barn. Så har naturen byggt upp det. Det finns föräldrar som har jättesvårt att visa sin kärlek, därför att de har sina sår i själen. Men jag vet att de tänker på dig och vill att du skall ha det bra. Din mamma och pappa älskar dig. Liksom andra i familjen!

Jag önskar att du skall tycka om och respektera dig själv som person. Självrespekt är en stor gåva! Den gör att vi kan fatta rätt beslut i livet. Det betyder bl.a. att se till att vi har bra människor nära. Att göra sådant som är bra för oss själva. Att ta hand om sin kropp och skriva ned eller prata med någon om sina tankar. Jag vet att det kan kännas jättetufft ibland. Men skriv ned orden i din mobil eller på en lapp:

Jag tänker respektera mig själv, oavsett vad! Självrespekt är något av det bästa som finns!

Det är ok att få vara ledsen och arg, när man känner att det inte går att bestämma över det som händer i familjen. Saker som inte blir som det var tänkt. Drömmar som inte slog in. Ibland kan man till och med känna att allting är hopplöst.

Men tänk så här:

Det går att bygga upp nya drömmar igen. Det kan ta tid och ibland kännas jättesvårt, men det går. Det kommer en dag då du kan skratta igen. Jag vet: du kanske inte tror på det just nu. Men en dag blir du överraskad över att få höra ljudet från ditt eget skratt. En dag så!

Jag skall avsluta med några ord:

Du är ok oavsett om någon annan person säger någonting annat. Du är mycket mer än ok som den människa du är! Du är faktiskt fantastisk(även om du inte själv tror på det). Jag vet att det är så! Jag vill att du skall få vara lycklig. Du är enastående för att du är du! Det finns de som älskar dig!

Allt det bästa till dig – vem du än är och var du än är! Du är inte ensam!

Så hjälper du ditt barn att skapa en stark självkänsla – webinar torsdagen den 31/1 klockan 21.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach