IMG_0445

Jag minns när jag strax innan min trettioårsdag tänkte: ”Nu är slutet nära. Blir det inte mer än så här?” Det kändes jättefrustrerande eftersom min upplevelse var att jag inte uppnått ”någonting” med mitt liv. Det var nästan panikartat. Idag kan jag le åt det, som så mycket annat då blicken riktas mot backspegeln.

Hur ofta hör vi inte människor omkring oss berätta om liknande känslor när de står inför förändringar. Även när det handlar om något så till synes trivialt, som en födelsedag.

Förändringar kan kännas som något euforiskt: Nytt vatten under broarna! Men förändringarna kan också verka skrämmande: När en gammal identitet nått bäst föredatum, kommer inte sällan rädslan som på beställning. Det kan vara bytet av arbete/karriär, ett förhållande som skakar eller tar slut. Kriser kan också komma upp av att vi håller på att förändras på insidan och börjar se världen med nya ögon.

En sak är säker: Förändringar är oundvikliga och kriser följer ofta i kölvattnet, vilka  antingen kan förlama oss eller ta fram resurser inom oss, vi inte visste existerade.

Vad är din erfarenhet av kriser? Hur hanterar du dem? Har kriserna lärt dig något om dig själv? Vad?