Förälskelsen och attraktionen gör att vi fullständigt kan gå upp i och förlora oss själva i en annan person. Och det är ok! Så länge vi är medvetna om att vi är tillfälligt uppslukande och inte fastnar där. När det blir till ett beroende är det någonting helt annat, eftersom det förslavar.

Jag har sett vänner och klienter vars hela världar kommer att kretsa kring partnern eller exet. Tunnelseende är bara förnamnet! Om det är någonting som dränerar kraft och förminskar jaget, så är det just detta. Kommer förresten att hålla webinar i ämnet om några veckor – två jag som står för sig själva, men ändå tillsammans.

Hur kan du vara hela dig själv om du lever uteslutande för en annan person? Om din ”kärlek” till den andre sker på bekostnad av respekten och omtanken för du? Vem blir du då om förhållandet en dag tar slut?

Medberoende t.ex. handlar om vi känner oss värdefulla när en partner behöver oss, eller vår tro att de behöver oss. Vi känner oss sedda i goda handlingar. Och när vi inte bekräftas kämpar vi ännu hårdare.

Kommer tillbaka till det som jag sagt så många gånger förr: vi kan inte ge det vi inte har. Respekterar och tycker vi inte om oss själva finns det ingen grundad kärlek att dela med sig utav. Då handlar det istället om behov. Ofta omogna sådana.

Jag hör ibland personer resonera:

”Du är hela mitt liv” Jag gör precis allt för dig! Utan dig är allt meningslöst!”

Det där är självutplånande – attraktionsdödare till tusen. Romantiserade förvrängningar. Vilka är vi om det inte finns tydliga konturer gällande vår person? En klar och tydlig röst som säger: ”detta är jag!”

Egentligen finns det bara ett sätt ur det snäva: hitta och utveckla det som får dig att må bra utan en partner. Agera som om det finns ett högt värde i dig. Att du faktiskt är bärare av någonting dyrbart. Även om du först inte själv tror på det, så agera

Upprätt kroppshållning, högt buret huvud, fokuserad blick, tydlig och klar röst…så småningom föds det större saker. En dag börjar du tro på det du agerar! Då skapas det sköna känslor i magen. Fake it until you make it! Känslor föds genom handling och du behöver inte sitta och vänta.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Vill du prata med Michael – boka tid på michael@separation.se