Han känner sig försmådd, arg och hämndlysten. Kvinnan som han lyckades kontrollera och manipulera i 14 år, lämnade till slut honom. I hans värld måste hon vara psykiskt sjuk.

”Ingen frisk kvinna lämnar efter allt som jag har offrat och gjort för henne! Det ska kosta att lämna en relation med mig!”

Sonen på tretton år har på sistone anammat pappans attityd gentemot sin mamma.

”Hon ska inte bestämma över mig! Hon svek dessutom pappa! Han har varit helt knäckt.”

Överenskommelsen sedan ett år tillbaka om varannan vecka, har nyligen satts ur spel. Pojken vägar åka till sin mamma eftersom hon har satt regler för hur många timmar som det är tillåtet att sitta framför datorn. Mamman förväntar sig hjälpsamhet i hemmet och en respektfull ton.

Hos pappan går det att spela hur länge som helst. Pappan är rejält ”flexibel” för att få sonen att tycka att det är diktatoriskt hos mamman. Han gör sig till den ”storsinte” och martyren.

Hämnd på en f.d. partner och kärleksfull mamma eller pappa är det ultimata sveket gentemot den unga människan. Och samtidigt är det så enormt mycket vanligare än vi kan föreställa oss.

I exemplet ovan förvärras med stor sannolikhet situationen om det sätts krav på att barnet ska komma till mamman. Narcissiska personligheter får energi av konflikter och hotar och manipulerar då i ännu högre grad.

Det är hjärtskärande att behöva ta ett par steg tillbaka, förmedla sin kärlek till barnet, men inte ligga på med krav. Det mest kärleksfulla vi kan göra under en period är att inte göra någonting, så att barnet själv får inse hur det är att bo med en grandios förälder. Visa din kärlek genom att med jämna mellanrum höra av dig. Får du inte svar, formulera handskrivna brev med datum som du sparar inför framtiden.

”Att ha barn tillsammans med en narcissist” – webinar den 10/7. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

– Michael