Han är i vanlig ordning försenad när han ska hämta dottern efter hennes träning. När hon för en gångs skull samlat mod och uppmärksammar pappan på att hon alltid får stå ute och vänta, kontrar han snabbt med att hon är ”otacksam” och ”borde visa respekt”.

Han vet inte vad ett förlåt är!

Flickan är tio år och hennes pappa pratar gärna illa om sin f.d. – barnets mamma. Hans kvinnosyn är inte heller särskilt tilltalande: ”kvinnor är bara ute efter pengar och ska hållas kort”.

Mannen är ofta ironisk, nedlåtande och impulsiv i sociala sammanhang. Flickan ser och hör! Hon vet att pappan är härskande, men han är hennes pappa.

När flickan är sexton år säger pappan att ”alla killar bara är ute efter en sak”. Hon vet att det inte stämmer, men han är hennes pappa.

Hon önskar från djupet av sitt hjärta att han var annorlunda och drömmer om en pappa med fullständigt motsatta egenskaper.

Flickan tycker att pappan är högljudd, arrogant, manipulativ, elak etc. Hon ser igenom honom!

Mannen begår ett gigantiskt svek mot dottern genom att inte vara en kärleksfull och stabil förebild. Han skadar hennes tillit till att framtida relationer kan vara trygga och vackra.

Han visar inte henne genom sitt beteende att hon är värd att älskas.

Genom att svartmåla flickans mamma angriper han indirekt dottern.

Genom att förstöra flickans tillit till sin pappa, gör han det svårt för henne att känna tillit i framtida relationer.

Han är arrogant och bryr sig inte om någon annan än sig själv. Och han är en pappa!

Men flickan har en mamma och en morfar som är fantastiskt kärleksfulla och kloka människor, vilka kommer att vara räddningen för henne. Hon ser i dem hur det ska kännas att ha vuxna i sin närhet.

”Anknytningsmönster & varför du blir den du blir i dina relationer” – webinar 7/7. Du är varmt välkommen! Följ den här länken för anmälan.

Michael Thor Larsen – relationsterapeut