relationerVi kan ha läst hyllmeter av relations, självhjälps och psykologiböcker. Ja, t.o.m. vara relationsexperter och ha all den intellektuella förståelsen om hur relationer och människor fungerar. Vi kan ge fantastiskt kloka råd till vänner och bekanta om vad de skall göra. Men hur är det när vi stannar upp och tittar på oss själva?

Jag skulle kunna ge dig femtio frågor här och nu gällande kärlek och om du är i rätt relation eller inte. Men tänker inte göra det just nu.

Det handlar i grunden om två väldigt enkla, men extremt potenta beståndsdelar:

Hur känner du dig tillsammans med den här personen? Djupt här inne: hur känns det? På riktigt. Förlita dig inte på passion, åtrå och vill ha. Vad pratar ni om då ni tar långpromenad längs med havet? Vad vilar i tystnaden?

Hur får du henne/honom att känna i ditt sällskap? Hur tittar hon/han på dig när ni bara hänger tillsammans? Hur känns din fysiska beröring i personen mitt emot? Det finns svar att hämta här – i ögonen.

Älskar du henne eller honom? Här och nu. Kommer du att göra det en dag?

När det finns kärlek är vi i grunden oändligt motiverade. Bortförklaringarna har skickats på livslång exil och vi gör vad som behövs. Slapphet i handling är fullständigt främmande för oss.

Där det finns vilja och kärlek är allt möjligt. Några skulle säga: ”utopi!” Allting du ser omkring dig, förutom naturen var en gång utopi. Men inte nu längre. Omöjligheter förverkligas ständigt.

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare