Vi kan hitta många förklaringar till varför vi gör som vi gör i tvåsamheten även om förhållandet är rent destruktivt: ”jag älskar honom/henne och min kärlek har kraft att göra så att han/hon hittar sitt sanna jag.”

En annan drivkraft kan vara: ”jag känner mig så fruktansvärt tom och ensam då jag inte är fullt sysselsatt med att ge.”

Givande kan vara någonting fantastiskt! Vackert och generöst. Men det kan även leda oss in i en mörk tunnel av självutplåning. Och just självutplånande av de egna behoven kan kännas som en befrielse för en del människor. Vi behöver inte konfronteras med några av de stora frågorna som ständigt berör oss: ”vad vill jag? Vad behöver jag? Vad fyller mina dagar med mening?”

I raderandet av egna gränser kan vi få illusionen av att vi är fria, därför att när den egna integriteten satts ur spel, kan vi gå så mycket upp i en annan människas trasighet att vi inte har tid och energi över för att känna efter. Vi behöver helt enkelt inte känna egna behov. Den fria viljan har sänts i exil!

Medberoende bedövar oss. Men bara tillfälligt! Vi är ständigt sysselsätta med att släcka emotionella bränder, vilket får oss att känna oss behövda och t.om. oumbärliga.

Men djupt där inne har vi förlorat respekten inför oss själva och genom att fortsätta att göra uttag från det känslomässiga kontot, som med största sannolikhet redan är på minus, blickar vi bort mot hoppets horisont: ”en dag! En dag blir det vi på riktigt!”

Medberoende är ingen sjukdom eller diagnos! Det är en dynamik som uppstår i ett förhållande där en ger och en tar. Det går att bli fri från godhets/kärleksberoende!

Medberoende och konsten att bryta den känslomässiga fångenskapen – webinar (föreläsning online) den 15/2 klockan 20.00. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach