Vet du inte vad hon pratar om? Är du intresserad av att ta reda på vad hon egentligen menar? Bakom ansiktsuttrycket? Tjatet? Tystnaden? Frustrationen? Lyssnar du i hopp om att det skall leda raka vägen in i sovrummet? Eller för att du är genuint mån om hur hon har det?

Ler du hånfullt när han i dina ögon, på ett klumpigt sätt försöker förklara hur han ser på det? Har du hört det förr och påpekar med en sarkastisk ton? Tycker du att han blir han ”svag” när han kliver in gamla program av rädsla (som du senare trycker till honom med)?

Tycker du att du har din fulla rätt att säga och göra som du gör? Därför att du bara är sann mot dig själv?

Extremindividualism som på så många plan är den rådande livsfilosofin idag, knäcker enormt många parrelationer. Anledningen är enkel:

”Det som händer här inuti mig är viktigare än vad som händer i dig.”

”Du får jobba med dina bitar!”

Vi skapar ensamhet i partnerns hjärta genom att inte vilja se, lyssna, beröra, försöka se deras upplevelse och sanning (som de själva kanske inte ens är medvetna om).

Grundkomponenten i alla relationer är attunement: samklang – att ställa in sig på en frekvens som ligger nära partnerns. Det handlar helt enkelt om en energi av visamhet. Utan detta livsavgörande tar allt möjligt nedbrytande vid.

Vad tänker och känner han/hon i sin säng, när du i vrede gått och lagt dig på soffan? Vilken dräpande kommentar har likt ett virus ätit sig fast i hennes eller hans sinne? Städade du huset under eftermiddagen, men han såg inte när han kom hem? Jo, han såg…fläckarna på hallgolvet! De som inte gick att få bort.

Får han eller hon själv ta ansvar för sina reaktioner? Den inställningen är ett sant exempel på non attunement, därför att vi missar någonting väsentligt mellan människor: att känna sig respekterad i sin upplevelse. Mannen eller kvinnan som genom ord, blickar och kroppsspråk kommunicerar:

”Du är viktig för mig! Jag lyckas inte alltid, men jag vill komma närmare. Dina känslor är minst lika viktiga som mina egna, så därför tänker jag stanna upp och lyssna. Jag finns här!”

Livsnerven är att förhållandet och personen vi lever med sätts i första rummet. Egentligen är det inte ett dugg svårt:

Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad. Visst är det enkelt!? Så varför missar vi det då gång på gång?

Förälskelse är lätt därför att den ger kickar. Egonärande! Kärleken är oändligt mycket större och långsiktig: den är ett val av handlingar varje dag. Vi ges så många tillfällen under en timme, fönster av möjligheter där vi kan ge en negativ eller positiv känsla i partnerns bröstkorg.

”Kommer det jag nu väljer att göra, skapa ytterligare distans och sömnlösa nätter, eller connection, som gör en dag som denna helt fantastisk. Tänk vilka landskap vi målar upp inom varandra! Vad skulpterar du?

Valen finns där konstant. Ser du timglaset som påminner oss om vad som egentligen är av betydelse? Attunement. Vad fyller du tiden med? Vad rinner ned i ditt hjärta?

Michael Larsen – relationscoach och mental tränare

Behöver du prata med någon? Kontakta mig på michael@separation.se