Jag fick ett mail med frågan om jag är en perfekt partner mot bakgrund att jag skriver och föreläser om hur vi får förhållande att hålla och vara levande. Först av allt: jag är inte i närheten av att vara perfekt! Det är inte ens någonting som jag strävar efter, utan att bli bättre på att lyssna (både till andra och mig själv) så att jag kan lära. Sökandet efter att vara perfekt leder lätt till tyranni. Vi blir alltför krävande och hårda gentemot omgivningen och den egna personen.

Även en hjärtkirurg kan få en hjärtinfarkt. Så svaret är ja! En relationscoach kan falla i relationer.

Jag har gjort många misstag och ser andra människor som lärare. En irriterad person kan lära dig tålamod. En bedrövad medmänsklighet. En inspirerande kan hjälpa dig att hitta energi. En härskande dina gränser etc.

Kärleken till en annan person får mig att vilja se mig i spegeln så att jag kan bli mer behaglig och trygg att ha nära.

Mitt mål är faktiskt ganska enkelt (men minst sagt inte alltid så lätt att leva upp till) – ord och handling i någorlunda överensstämmelse. Frågorna vi ställer till oss själva är extremt viktiga: ”hur får mina ord och handlingar henne/honom att känna? När känner jag mig som mest nöjd och tillfredsställd?”

Jag ser till att hitta mina oaser som hjälper mig på vägen: ta hand om kroppen genom hälsosam mat och träning. Böcker som inspirerar (just nu läser jag Jordan Peterson ”12 rules for life”). När jag läser in mig på nya ämnen så lyssnar jag samtidigt till barockmusik (stimulerar delarna i hjärnan som har med inlärning och göra). Tips till er som pluggar!

Investera i din fysiska, mentala, emotionella och spirituella hälsa så att du har någonting att ge. Det är kärlek i praktiken!

Allt som vi sammantaget gör i livet och som är uppbyggande, gör oss till mer levande, inspirerande, närvarande och kärleksfulla personer. Så om du vill bli en bättre partner: börja där du står och fråga: ”vad behöver jag städa undan? Vad behöver få ta plats?”

Vad lägger du din tid på? Är du en vän till dig själv som du kan lita på?

Så lämnar du en narcissist – webinar söndagen den 4/11. Du är varmt välkommen!

Michael Larsen – relationscoach